Fysik

brugen af m(mol),M,n og advogardo konstanten

14. oktober 2005 af Merit-HB (Slettet)
Jeg mangler meget basal viden om mol, molar masse og stofmængde og deres sammenhænge så svarene på mine spørgsmål må gerne være pædagogiske , uddybende og overskuelige, det ville glæde mig meget.

Jeg har en opgave:

En person vejer 70 kg , indeholder 140 g kalium, hvoraf den radioaktive kaliumisotop 40K (40 skulle være ophævet men ved ikke hvordan man gør det på forums ?)udgør 0,012 %

a) hvor mange 40K atomer indeholder personen ?

jeg ved at n = m / M

og jeg ved at m af vores 40K stofmængde er
(140 * 0,00012)g

jeg har ikke fundet Molarmassen for 40K atomet ednu (hvor skal jeg lede i fysik kemi databog for at finde molarmasse tal?).

men når jeg engang har regnet n = m / M ud

hvilken enhed får mit svar så ? altså min stofmængde ?

og hvad skal jeg gøre for at komme videre til antallet af 40K atomer som personen indeholder

Jeg håber at eventuelle hjælpere vil være pædagogiske og uddybbende i deres forklaringer om hvorfor de gjorde som de gjorde for at udregne den her opgave, sådan at jeg kan regne selv næste gang.

På forhånd tak og jeg må sige det er en genialt website den her

Merit-HB

Svar #1
14. oktober 2005 af Merit-HB (Slettet)

JEG FIK INDSIGT !!! Lige efter jeg fik mine tanker helt udtrykt , indså jeg hvad jeg skal tror jeg !

jeg vil skrive min formel om n = m / M

n = xx g / yy g/mol

n er så i mol og mol er = 602.214 199 x 1021 atomer

så jeg siger n * 602.214 199 x 1021 for at finde ud af hvor mange atomer der vel ?

jeg glæder mig til at få vide om det her er rigtigt

Svar #2
14. oktober 2005 af Merit-HB (Slettet)

hm nu er jeg ved at blive forvirret

for egentlig bliver det svar vi får ikke n mol det bliver n mol^-1

og så er jeg ikke længere sikker på hvad jeg skal.

Og jeg håber også der er nogle der kan forklare mig noget om de nye enheder jeg er ved at lære om i gymnasiet, lad mig forklare.

Jeg er vant til enheder som sekunder , det er bare du har 60 sekunder f.x det giver mening synes jeg

Men så begynder man at snakke om enheder som er ^-1 og så er jeg tabt , jeg kan ikke vende mig til tanken om at det er en enhed på samme måde som 60 * sekund er det.
og jeg har først lige fornylig fået styr på at når et stof, x har enhed mol^-1 er det, det samme som

x / mol^-1

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2005 af frodo (Slettet)

idet den angivne procent af K-40 i kalium, stemmer overens med den naturlige forekomst, går vi ud fra, at de andre isotoper også gør det. Vi kan derfor anvende molarmassen fundet i det periodiske system, hvoraf:

n(K)=140g/(39,10 g/mol)=.. (n=m/M)

n(K-40)=0,012/100 * n(K) (K-40 = 0,012% af K)

N(-40)=n(K-40)*N_A (antallet af molekyler = stofmængden gange avagadros konstant)

Svar #4
14. oktober 2005 af Merit-HB (Slettet)

Okey det er meget muligt denne her samtale med mig selv er ved at blive forvirrende, men den har gjort nogle ting tydeligere for mig selv.

jeg har indset at mit n/mol * 6,02214 * 10^23) / mol er lig med antallet af atomer , men jeg er tvivl om hvilken enhed mit svar så har ?

jeg er så forvirret over de enheder der

hjælp ! :D

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. oktober 2005 af frodo (Slettet)

okay. n har enheden mol og avogadros konstant har enheden mol^-1 = 1/mol

dvs. at antallet af atomer ikke har nogen enhed. mol/mol=1 og da vi siger, at 3 mol betyder 3 _gange_ mol, står der altså blot 3mol*6,02*10^23 mol^-1=18,06*10^23*1

Svar #6
14. oktober 2005 af Merit-HB (Slettet)

tak frodo, jeg har lige nogle spørgsmål

er det sådan at der er forskel på bredden af den måde dine indlæg ser ud for dig og hvordan de ser ud for mig , fordi for mig ser linjeskiftne lidt forvirrende ud, men når jeg kigger efter kan jeg se meningen, og tak fordi du forklarede det uddybende

i din sidste udregning har du skrevet
N(-40)var det fordi du glemte K'et i K-40 eller skal det virkelig være sådan ?

du skriver nogle gange n(K-40) og du har også skrevet N_A hvad betyder de forskellige

glad for at du har hjulpet mig videre med afl. :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. oktober 2005 af frodo (Slettet)

ja, der er forskel på bredden. Derfor passer linjeskiftene ikke helt godt sammen. Det er der desværre ikke noget at gøre ved.

og der skulle have stået N(K-40)
N er symbolet for antallet af formelenheder

K-40 er en anden måde at skrive kalium-40-isotopen på

n(K-40)= stofmængden af K-40
N_A=avogadros konstant

Svar #8
14. oktober 2005 af Merit-HB (Slettet)

uha det føles godt og kunne løse den opg. nu.

jeg ønsker dig god ferie og tak for hjælpen frodo

Svar #9
14. oktober 2005 af Merit-HB (Slettet)

Frodo i #5 var det de tal fra opgaven du brugte der eller var det bare teoretisk udregning , for jeg har siddet og regnet på det , men jeg mangler min gode lommeregner og kan kun bruge windows lommeregneren som stinker til at regne det her ud og jeg får nogle mystiske tal f.x n(K-40) = 0,004296675 mol 40K

kan det passe eller har jeg regnet forkert ? under alle omstændigheder hvis du bruger de reelle tal fra opg. vil jeg bare bruge dem

Svar #10
14. oktober 2005 af Merit-HB (Slettet)

rettelse jeg får n(K-40) = 0,0004296675

Brugbart svar (0)

Svar #11
14. oktober 2005 af frodo (Slettet)

da det er ved at være sent, får du nu opgaven gennemregnet for en gangs skyld.

n(K)=140g/39,10g/mol = 3,58 mol

n(K-40)=3,58mol*0,012/100=0,00043 mol

N(K-40)=0,00043mol*6,02*10^23mol^-1=5,17*10^20

altså 5,17*10^20 atomer K-40 i personen

Svar #12
15. oktober 2005 af Merit-HB (Slettet)

frodo eller evt. andre rettere i min fys. afl ville jeg også lige prøve at score lidt ekstra point ved at komme ind på hvorfor jeg egentlig ganger med Avogadro konstanten , jeg har skrevet følgende :

grunden til det er at for hvert mol man har, har man 6,02214 * formelenheder (f.eks. molekyler eller atomer, atomer i vores tilfælde)

min forståelse af mol og avogadro konstanten er stadig ny og tåget så jeg vil være sikker før jeg går videre, med at aflevere opg.

Brugbart svar (0)

Svar #13
15. oktober 2005 af frodo (Slettet)

1 mol er simpelthen et tal ligesom 100 eller pi
1 mol=6,02*10^23

det er bare en lettere måde at tælle på, således at vi undgår at bruge de astronomisk høje tal.

forresten er 1 mol defineret som 12 g af C-12. ved optælling har man så fundet tallet ovenfor

Brugbart svar (0)

Svar #14
15. oktober 2005 af fixer (Slettet)

#12 Det er helt korrekt forstået, at eet mol netop er den stofmængde, der indeholder N_A formelenheder, hvor N_A er Avogadros tal.

Der er ikke rigtigt, som hævdet i #13, at 1 mol er lig Avogadros tal. Hvis det var sandt ville man kunne hævde at 1 mol Fe er det samme som 1 mol H2O, hvilket ikke er korrekt. 1 mol Fe er en stofmængde på ca 55 g Fe; 1 mol H2O er enstofmængde på ca. 18 g. Det eneste 1 mol Fe og 1 mol H2O har til fælles, er at begge stofmængder indeholder N_A atomer/molekyler.

Svar #15
15. oktober 2005 af Merit-HB (Slettet)

Okey jeg er nået til næste opg. i opgavesættet nu, og jeg regner med at bare spørge videre i den her thread så hvis det er forkert skal i bare sige det.

opg. lyder , Fe-60 henfalder til Co-60* med en meget stor halveringstid. Co-60* er en exciteret tilstand af Co-60, og Co-60* henfalder til Co-60 med halveringstiden 10,5 minutter. Antallet af Co-60*-kerner i kilden er konstant.

aktivitet fra Co-60* i kilden er 2,0 * 10^3 Bq.
og vores formel vi skal have i er A = K * N

Jeg har A(Co-60*) = 2,0 * 10^3 Bq

K =ln2 / T 1/2
det jeg er i tvivl om hvad enhed T 1/2 er , om det bare er et tal , altså i vores tilfælde 10,5 eller skal jeg skrive noget efter det som 10,5 min ?

Hb

Svar #16
15. oktober 2005 af Merit-HB (Slettet)

Jeg er nu kommet videre med opg. med den forståelse at T1/2 står i s(ekunder) hvis det er forkeret bedes det rettes. jeg har så isoleret N som er kerneantallet og fået formlen til

N = A / K

A = 2,0 * 10^3 Bq

K = ln2 / 630 s(ekunder)

Det jeg er i tvivl om nu er hvilken enhed N kommer ud i

N = x s^-1 / 630 s , hvilken enhed er det så ??

Hb

Svar #17
15. oktober 2005 af Merit-HB (Slettet)

Jeg har ednu en opg. der lyder
C)bestemm halveringstiden for Fe-60

den hjælp jeg har til opg. fra læreren er , For at bestemme halverings tiden for Fe-60 benyttes, at N(Fe-60)er konstant. Dvs. at aktiviteten af Fe-60 skal være lig med aktiviteten af Co-60*

jeg føler ikke jeg har helt styr på den opg. håber der nogle der kan hjælpe mig

Hb
(ps. håber også der er nogen der kan svare på mine forrige posts)

Skriv et svar til: brugen af m(mol),M,n og advogardo konstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.