Fysik

Bevarelse af den mekaniske energi

15. maj 2013 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen. Jeg er ved at kigge på mine eksamensspørgsmål, og er kommet til bevarelse af den mekaniske energi. I mine notater, har jeg skrevet, at Emek1=Emek2   dvs.   1/2*m*v21+m*g*h1=1/2*m*v22+m*g*h2. Dette er pludselig blevet lavet om til m*g*h2=1/2*m*v21      Er der nogle der kan forklare mig hvordan dette kan forløbe?   Mvh. Signe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. maj 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Ofte har du en situation, hvor det du regner på står stille i starten og du så vil beregne hvor hurtigt det bevæger sig efterfølgende.

Står det stille i starten er hastigheden nul. Hjælper det dig videre?


Svar #2
15. maj 2013 af zuku (Slettet)

Hmm, en smule - men jeg kan dog stadig ikke helt se det. Der står jo  m*g*h2=1/2*m*v21 . Dvs. startshastigheden er med i ligningen (som jo er nul), og sluthøjden er med? Jeg kan ikke helt se hvorfor det er disse to der er tilbage. :-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. maj 2013 af Jerslev (Slettet)

#2: Åh, så er det omvendt af det jeg skrev.

Tænk på det sådan her: Du cykler hen mod en bakke med hastigheden v1. Hvis vi ignorerer luftmodstand og gnidning med jorden, hvor højt kan du så komme op af bakken? Du vil komme så højt op, at din sluthastighed er nul. Hvis du sætter nulpunktet for potentiel energi ved din starthøjde, hjælper det dig så videre?


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. maj 2013 af Vesteur (Slettet)

Hej Signe,

Det kan goså være omvendt. F.eks. en bold der bliver kastet op i luften og du vil beregne hvor hørt den kommer op. Her er starthøjden nul og sluthastigheden nul.

Kan du se hvorfor hastigheden skal være nul når bolden når sit toppunkt?

Mvh Christian


Brugbart svar (2)

Svar #5
15. maj 2013 af mathon

 

                                                    Emek1                    =                    Emek2
                                  (1/2) • m • v12 + m • g • h1   =   (1/2) • m • v22 + m • g • h2

                                  v12 + 2g • h1   =   v22 + 2g • h2                               som for v2 = 0 giver

                                  v12 + 2g • h1   =   2g • h2

                         h2 = (v12/(2g)) + h1

 


Svar #6
15. maj 2013 af zuku (Slettet)

Jeg sætter virkelig pris på jeres hjælp! Men jeg synes virkelig det er forvirrende - Unskyld. Er både start hastigheden, start farten, slut hastigheden og slut farten nul i #2 ? :-) Hvorfor er det sluthøjden og startfarten (=0) der er tilbage i ligningen og hvorfor ryger slut farten og starthøjden væk?


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. maj 2013 af Vesteur (Slettet)

Hastighed og fart er to ord for det samme i denne sammenhæng. 

Starthøjden er nul, da vi starter nede på jorden. (Ellers kan vi altid sætte den til nul, da vi er frie til at vælge vores koordinatsystem.)

Det højeste punkt (målt i forhold til starthøjden) er lige præcis dér hvor hastigheden er nul. Derfor er sluthastigheden nul.
 


Svar #8
15. maj 2013 af zuku (Slettet)

#7 Hov mente start højden, start farten, slut højden og slut farten ;-)        Dette som du skriver i #7 kan jeg godt se. Det der nok har forvirret mig er fordi jeg har taget en anden model. Min model er nemlig for en genstand der falder frit i tyngefeltet :-) Kan du hjælpe mig med dette?        


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. maj 2013 af Vesteur (Slettet)

#8 Det er det samme, bare modsat: Start farten er nul og sluthøjden er nul. Formlen giver så slutfarten når starthøjden er kendt eller vice versa.

 


Svar #10
15. maj 2013 af zuku (Slettet)

Puh, jeg synes dette er forvirrende. For i mine notater, der hører til min ligning i #2, har jeg faktisk skrevet at slutfarten er 0 m/s, start farten er 2 m/s starthøjden er nul - og så skal man så finde slut højden. Så har jeg taget ligningen og divideret med m på begge sider af lighedstegnet så jeg har fået g*h2=1/2*V21. Så har jeg fået isoleret h2, så den kan beregnes. Alt dette kan jeg godt forstå, det eneste min hjerne ikke gider at fange er hvordan man er kommet fra 1/2*m*v21+m*g*h1=1/2*m*v22+m*g*h2               til                m*g*h2=1/2*m*v21       - Hvordan og hvorfor de har ændret ligningen


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. maj 2013 af Vesteur (Slettet)

Prøv at sætte dine værdier ind i den lange ligning. Da skulle du gerne se at to af leddene er nul.

 


Svar #12
15. maj 2013 af zuku (Slettet)

Jeg har lige fundet et andet eksempel i min bog, og nu forstår jeg det meget bedre. Mange tak for jeres hjælp, det var rart :-)


Svar #13
15. maj 2013 af zuku (Slettet)

Lige et andet spørgsmål: Når man isolere h2 h2 = (v12/(2g)) + h1, hvor bliver 1/2 så af? :-)


Svar #14
15. maj 2013 af zuku (Slettet)

den hedder vel h2 = (1/2 * v12)/g ? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. maj 2013 af Vesteur (Slettet)

Ja, h_2 = v_1^2/(2g). 

Mvh Christian


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. maj 2013 af mathon

#5  med ændrede begyndelses- og slutoplysninger:

 

                                                    Emek1                    =                    Emek2
                                  (1/2) • m • v12 + m • g • h1   =   (1/2) • m • v22 + m • g • h2

                                  v12 + 2g • h1   =   v22 + 2g • h2                               som for v1 = h2 = 0 giver

                                  2g • h1   =   v22

                         v2 = (2g • h1)1/2

 


Skriv et svar til: Bevarelse af den mekaniske energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.