Matematik

bestem førstekoordinaten til røringspunktet for t2

26. maj 2013 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP. Jeg har vedlagt en opgave som jeg aldrig har set før - det ville være rigtig rart, hvis der var en der kunne forklare hvordan man løser den, og hvorfor man gør som man gør, så jeg også forstår det :)

Det drejer sig om opgave c i det vedlagte. Jeg har lavet a og b


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2013 af mathon

       t2:   f '(xo) = 3xo2 - 6xo - 9 = -9   og  xo ≠ 0

                            3xo2 - 6xo = 0

                            xo2 - 2xo = 0

                           xo•(xo - 2) = 0   og  xo ≠ 0

            dvs
                          xo = 2
                        

 

                             


Svar #2
26. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

hej mathon, tak for dit svar. Kan du forklare mig, hvordan det er, du bærer dig ad med at løse opgaven? JEg har nemlig aldrig set sådan en opgave før, så det ville være dejligt med noget baggrundsviden :) 

Og måske ved du også, hvordan man løser sådan en opgave i TI-Nspire?


Svar #3
26. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

Er der ikke nogen der kan forklare mig hvad der sker?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2013 af mathon

tangentens hældningskoefficient i punktet Po(xo,yo) er f '(xo).

      f '(x) = 3x2 - 6x - 9

      i b) betemte du ligningen
      for
              t1:   y = -9x + 30

      hældningskoefficienten for t2 er så -9 men for en anden x-værdi end 0

opsummeret:

t2:   f '(xo) = 3xo2 - 6xo - 9 = -9   og  xo ≠ 0

                            3xo2 - 6xo = 0

                            xo2 - 2xo = 0

                           xo•(xo - 2) = 0   og  xo ≠ 0

            dvs
                          xo = 2


 


Svar #5
26. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

hmm, det er stadig lidt uklart, men kan du forklare mig hvad røringspunktet er? Det ville måske hjælpe lidt. Jeg vil rigrig gerne lære det :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. maj 2013 af mathon

    Røringspunktet er
    en tangents fællespunkt med grafen for f(x).

    Hver tangent har sit røringspunkt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. maj 2013 af mathon

t2's ligning
                         y = -9•(x-2) + f(2)

                         y = -9x + 18 + 8

                         y = -9x + 26


Svar #8
26. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

Kan man ikke blot sige f'(x) = -9 og isolere med hensyn til x?


Svar #9
26. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

Så får man, at x = 0 v 2, og det kan jo ikke være 0?


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. maj 2013 af mathon

 

                     ...det er jo netop svaret i #1


Svar #11
26. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

Jamen okay, det tog vidst også lidt tid at få ind. Lige til sidst: Er det sådan man gør, generelt, når man møder disse opgaver - sætte f'(x) = hældningn og løser med hensyn til x?

Og kan du måske opsamle, på tekst, hvorfor det er, at man kan gøre det? For nu forstår jeg godt metoden og dine udregninger, men ikke helt hvorfor, at man kan gøre sådan?


Svar #12
26. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

og metoden er

sæt f'(x) = hældningskoefficieten og løs med hensyn til x? på det mere generelle plan


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. maj 2013 af Emmer1000 (Slettet)

Hej - jeg sidder med samme opgave.


Hvorfor skal x være forskelligt fra 0?

Jeg udregner netop opgaven på samme måde, ved at jeg sidder tilbage med to rødder. 

Hvordan argumenterer jeg for at x ikke være 0? 


Brugbart svar (1)

Svar #14
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man søger en anden tangent end den tangent, der har røringspunktet (0 , f(0)) . Derfor søger man en løsning, hvor x0 ikke er 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. maj 2013 af Emmer1000 (Slettet)

tusind tak Andersen11


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. november 2017 af Mattheus2 (Slettet)

nogen der kan fortælle mig hvordan man udfører det i Nspire? har virkelig prøvet selv, men kan simpelthen ikke finde ud af det


Skriv et svar til: bestem førstekoordinaten til røringspunktet for t2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.