Matematik

En cirkel

27. maj 2013 af mathiassvendsen93 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, sidder og skal til eksamen imorgen, og kigger på en type opgaver som jeg normalt har svært ved. Opgaven lyder således: En cirkel har centrum i punktet (0,0) og radius kvadratrod 2. Linjen L har parameter fremstillingen (x/y)=(3/-3)+t*(1/-1), t. Opskriv en ligning for cirklen, og bestem koordinatsættet til hver af skæringspunkterne mellem linjen l og cirklen. Håber i kan hjælpe, og tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

At opskrive cirklens ligning burde ikke volde nogen problemer.

Indsæt derefter parameterudtrykkene for x og y på linien i cirklens ligning og løs den fremkomne ligning i t, for skæringspunkternes parameterværdier.


Svar #2
27. maj 2013 af mathiassvendsen93 (Slettet)

Kan du vise mig fremgangsmåden?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. maj 2013 af mathon

         
                     x2 + y2 = 2

                     (3+t)2 + (-3-t)2 = 2

                     (3+t)2 + ((-1)•(3+t))2 = 2

                     (3+t)2 + (3+t)2 = 2

                     2(3+t)2= 2

                     (3+t)2= 1

                     3+t =±1

                     t = -3 ± 1

                          t = -4   v   t  -2

 

hvoraf
skæringspunkterne
                                         x = 3 + t          y = -3 - t

                                    S1 = (3 + (-4) ; -3 - (-4)) = (-1;1)

                                    S2 = (3 + (-2) ; -3 - (-2)) = (1;-1)

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. maj 2013 af mette48 (Slettet)

Find formelen for en cirkel i din formelsamling

centrum=(a,b)=(0,0) r=2

(x-a)2+(y-b)2=r2 indsæt a, b og r

(x/y)=(3/-3)+t*(1/-1) indsæt parametrene i stedet for x og y i formelen for din cirkelen

isoler t i den ligning der fremkommer (du får sikkert 2 løsninger)

indsæt t i parameterudtrykket, så får du skæringspunkternes koordinater

 


Svar #5
27. maj 2013 af mathiassvendsen93 (Slettet)

Så hvad er svaret helt konkret? og tak fordi i gider


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er jo meningen, at du selv skal regne færdigt ud fra den hjælp du nu har fået. Du skriver, at du skal til eksamen i morgen, så det var da sikkert en god ide at prøve selv.


Skriv et svar til: En cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.