Matematik

Bevis formlen til førstekoordinaten til parabelens toppunkt

28. maj 2013 af lh123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

ax2+bx+c=0   c=0      hermed for jeg   ax2+bx=0 sætter x udenfor en parentes og for x(ax+b)=0  Hvordan kommer jeg videre?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis du kan benytte differentialregning, finder man x-koordinaten for toppunktet ved at løse ligningen
f '(x) = 0 , dvs

2ax + b = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2013 af mathon

 

              ax2 + bx  =  a•((x + (b/(2a))2 - (b/(2a))2   )  =  a•(x + (b/(2a))2 - (b2/(4a))      a ≠ 0

  

                  a>0
                             minimum for    x = -(b/(2a))
                             dvs toppunkt
                                                         ( -(b/(2a)) ; - (b2/(4a)) )

                  a<0
                             maksimum for    x = -(b/(2a))
                             dvs toppunkt
                                                         ( -(b/(2a)) ; - (b2/(4a)) )

            

 

 

 

            


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er lidt skævbalance i parenteserne:

      ax2 + bx  =  a·[ (x + (b/(2a)))2 - (b/(2a))2 ]  =  a·(x + (b/(2a)))2 - (b2/(4a))


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. maj 2013 af Stats

Sætning
For en andengradsligning af typen:

og diskriminanten:

gælder at parablens toppunkt findes som:

Bevis
1) Ligningen skrives op.

2) Ligningen differentieres og sættes lig med 0, da tangenthældningen i toppunktet må være 0.

3) Isoler x ved at trække b fra på begge sider af lighedstegnet, og efterfølgende deles med 2a. Nu er første koordinaten fundet.

4) Toppunktets x koordinat indsættes i ligningen.

5) parenteserne hæves, og der ganges ind på brøkerne og der reduceres

6) brøkerne forlænges så de for fælles nævner og sættes på fælles brøk.

7) Sætter minus ude foran parentes og erstatter b2-4ac med D

Derved er bevist.. :)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Bevis formlen til førstekoordinaten til parabelens toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.