Dansk

Hvor og Hvilket foran et punktum

29. maj 2013 af tobi3943 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle!

Min gruppe og jeg sidder pt på uni og skriver projekt, og er stødt på et lille problem. En fra gruppen er helt vild med at skrive 'Hvor' og 'Hvilket' lige efter et punktum uden det fører tilbage til noget, der tidligere er skrevet. Her er et par eksempler: 

- Projektet vil primært tage udgangspunkt i funktionalismen, eftersom problemstillingen vil blive forklaret ud fra teorier og empiriske data, hvilket giver et billede af virkelighe-den for JYSK Koncernen. Hvor JYSK Koncernen anses som et system, der opkøber et an-det system, og derfor kommer projektet til at tage udgangspunk i systemteori.

- JYSKs målsætning, vision og værdisæt har gjort dem til den verdensomspændende koncern, som de fremtræder i dag. Hvor Lars Larsens overordnede mål med koncernen er at blive Danmarks mest omsættende detailhandel.

Er der en eller måske flere, der kan give en danskfaglig forklaring på, hvorfor man ikke kan starte sådanne sætninger med 'Hvor', når der er et punktum foran??? 


På forhånd mange tak!

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2013 af JJ-cool (Slettet)

Det skal I ikke - Ord som hvor og hvorved er bineord - konjunktioner, der indikerer en indholdsmæssig sammenhæng mellem de to sætnnger, hvorimod punktum adskiller dem.
Det er hvad man kalder punktum-kommafejl


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. maj 2013 af Snapso (Slettet)

Jeg kan ikke give dig nogen eksakt forklaring på, hvorfor det er forkert, andet end at "hvor" skal kunne føre tilbage eller frem til noget andet i sætningen. Eksempelvis er nummer to sætning korrekt, hvis der følger noget efter. "Hvor Lars Larsens overordnede mål med koncernen er at blive Danmarks mest omsættende detailhandel, er de de fleste af hans konkurrenter mere interesserede i at spise kage og drikke kaffe" Indholdsmæssigt ere det selvfølgelig noget sludder, men grammatisk er det korrekt. 

Hvad der også taler for, at det er forkert, er at man i begge sætninger helt kan udelade at skrive hvor uden at ende med en grammatisk forkert sætning. Det er en dårlig vane, som han/hun skal vendes fra så hurtigt som muligt.


Svar #3
30. maj 2013 af tobi3943 (Slettet)

Tak, det var også den forklaring vi gav ham. Men han er stadig meget uforstående over for det. Han påstår, at han i sine tidligere skoledage, har lært, at man gerne må starte en sætning med 'Hvilket' (hvilket man også godt må, hvis man som du #Snapso, brygger en sætning mere efter et komma) efter et punktum som vist tidligere. Det ville være en rigtig dårlig dansklærer vedkommende havde så........
Men jeg forsøger at videregive jeres svar, og så må vi se, om det bliver muligt at afvende ham..


Skriv et svar til: Hvor og Hvilket foran et punktum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.