Matematik

Find to tangenter på cirkel hjælp?!?!

03. juni 2013 af niels306 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej studieportalen, jeg sidder lidt fast i min matematik aflevering hvor jeg skal fremstille to tangeter ud fra to punkter på en cirkel

centrum på cirklen er (0,0)

og radius er (36.055)

og de to punkter jeg skal skal finde tangeter ud fra og de ligger på cirkelen.

A(20,30)

B(-30,-20)

jeg ved hvordan ligningen kommer til at se ud for begge tangeter ved hjælp af geogebra, men efter utallige forsøg på at regne dem ud ved hjælp at formlen for en standard vektor, er det mislykkede hver gang.

A=-3x-2y=130

B=2x+3y=130

Jeg vil være meget glad hvis der var nogen der kunne vise mig nogen udregner til hvordan de er kommet frem til de to tangenter.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2013 af JacobCarl (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. juni 2013 af mathon

cirklen
                 x2 + y2 = 1300

                           en normalvektor til tangenten i A(20,30) er
                                                                                                             n = OA = [20,30]
                           en retningvektor for tangenten i A(20,30) er
                                                                                                             r = [x-20,y-30], når (x,y) er et vilkårligt punkt på
                           tangenten i A(20,30)

     Tangentens ligning er
     derfor
                        nr = 0

                     [20,30] • [x-20,y-30] = 0

                     20x + 30 y - 400 - 900 = 0

                     20x + 30 y - 1300 = 0

                     2x + 3 y - 130 = 0

                     2x + 3y =130
            

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2013 af mathon

                           en normalvektor til tangenten i B(-30,-20) er
                                                                                                             n = OB = [-30,-20]
                           en retningvektor for tangenten i A(-30,-20) er
                                                                                                             r = [x+30,y+20], når (x,y) er et vilkårligt punkt på
                           tangenten i A(20,30)

     Tangentens ligning er
     derfor
                        nr = 0

                     [-30,-20] • [x+30,y+20] = 0

                     -30x -20y - 900 - 400 = 0

                     -30x -20y - 1300 = 0

                     30x + 20y + 1300 = 0

                     30x + 20y = -1300

                     3x + 2y = -130


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. juni 2013 af Krabasken (Slettet)

Hældning af radius til A = 30/20 = 3/2

Hældning af tangent i A = -1 / (3/2) = -2/3   (vinkelret på r)

Tangentligningen y - 30 = -(2/3) * (x - 20)  eller

y = -2/3*x + 130/3

Den anden tangent tilsvarende . . .

;-)


Skriv et svar til: Find to tangenter på cirkel hjælp?!?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.