Kemi

Udlede syre base formel (svag, høj c)

07. juni 2013 af Heptan - Niveau: B-niveau

Hvordag kan jeg omskrive formlen:

K_S ≈ [H3O+]2/c_S

til 

pH ≈ (pK_S-log(c_S))/2

?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2013 af mathon

For en svag monohydron syre HB
har du,
når ioniseringsgraden er 0<α<1


I ligevægt                    HB (aq)   +   H2O (l)   <--->   B- (aq)   +   H3O+ (aq)
molariteterne              (1-α)•cs                                α•cs           α•cs

     og ligevægtsbrøken

                                      [B- (aq)] • [H3O+(aq)]
                                      -------------------------- = Ks             som ved indsættelse af molariteterne giver
                                               [HB(aq)]


                                         α•cs • α•cs
                                         ------------- = Ks
                                           (1-α)•cs                  


                                          cs • α2
                                         -------- = Ks                                som når α<<0,05 og pH kun regnes med 1 dec.
                                          1 - α   
kan approksimeres
til
                                        cs • α2 = Ks

                                        (cs•α)2 = Ks•cs

                                        [H3O+(aq)] = (Ks•cs)1/2

                                        log([H3O+(aq)]) = log((Ks•cs)1/2) = (1/2)•(log(Ks) + log(cs))

                                        -log([H3O+(aq)]) = (1/2)•(-log(Ks) - log(cs))

                                 pH = (1/2)•(pKs - log(cs))

 

 

 

 

 


        
                    
 


Svar #2
08. juni 2013 af Heptan

Hvad betyder dobbeltnæb << ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2013 af mathon

        <<    betyder meget mindre end


Svar #4
08. juni 2013 af Heptan

Men hvorfor er der to? Betyder < ikke også mindre end?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. juni 2013 af mathon

Heri ligger forskellen
                                        <    blot mindre end

                                        << meget mindre end


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. juni 2013 af mathon

#1


For en svag monohydron base B-
har du,
når ioniseringsgraden er 0<α<1


I ligevægt                      B- (aq)   +   H2O (l)   <--->   HB (aq)   +   OH- (aq)
molariteterne              (1-α)•cs                                α•cs             α•cs

     og ligevægtsbrøken

                                      [HB (aq)] • [OH-(aq)]
                                      -------------------------- = Kb             som ved indsættelse af molariteterne giver
                                               [B- (aq)]


                                         α•cs • α•cs
                                         ------------- = Kb
                                           (1-α)•cs                  


                                          cs • α2
                                         -------- = Kb                                som når α<<0,05 og pOH kun regnes med 1 dec.
                                          1 - α   
kan approksimeres
til
                                        cs • α2 = Kb

                                        (cs•α)2 = Kb•cb

                                        [OH- (aq)] = (Kb•cb)1/2

                                        log([OH-(aq)]) = log((Kb•cb)1/2) = (1/2)•(log(Kb) + log(cb))

                                        -log([OH-(aq)]) = (1/2)•(-log(Kb) - log(cb))

                                        pOH = (1/2)•(pKb - log(cb))

                                 pH = 14 - pOH              ved 25ºC

 

 

 

 

 


        
                    
 


Skriv et svar til: Udlede syre base formel (svag, høj c)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.