Fysik

Hvilke kræfter virker på to sten lagt oven på hinanden?

11. juni 2013 af trunzze - Niveau: B-niveau

HEJ SP! Jeg har prøvet at tegne kræfterne, men det går ikke op!! Jeg er i tvivl om hvordan normalkræften ser ud...


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Normalkraften fra hvilket legeme på hvilket andet legeme?


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. juni 2013 af Græstedslacker (Slettet)

Jeg vil umiddelbart sige, at hvis begge sten ligger stille (ingen påvirkning fra omgivelserne), så er der tale om en normalkraft på størrelse med tyngdekraften (som man tegner fra massemidtpunktet) af henholdsvis sten ét og 2 - Normalkraften skal derfor påvirke stenene i deres berøringspunkt, og have størrelsen:

Fn=Ft, sten1+Ft, sten 2

Normalkraften vil derfor udspænde sammen med tyngdekraften (fra enten sten 1 eller 2) en vinkel på 180º.

Håber det kan hjælpe dig lidt.

 

 


Svar #3
11. juni 2013 af trunzze

Altså jeg har vedhæftet en tegning af de kræfter som jeg tror virker, men jeg ved netop ikke hvorfra og hvor stor normalkræften skal være...

Vedhæftet fil:kræfter.png

Brugbart svar (1)

Svar #4
11. juni 2013 af Eksperimentalfysikeren

Det ser helt rigtigt ud. Du mangler blot normalkraften fra underlaget.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2013 af Jerslev (Slettet)

#3: Der er mere end én normalkraft i opstillingen.


Svar #6
11. juni 2013 af trunzze

#2: Jo mange tak! Men hvorfor virker Fn på berøringsstederne? Er der der ikke en anden kraft tilstede (kræften mellem legemer)


Svar #7
11. juni 2013 af trunzze

#5


Hvorfor er der som #2 siger ikke tale om en fælles normalkraft fra underlaget? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. juni 2013 af Eksperimentalfysikeren

Lad os starte oppefra.

Tyngdekraften virker på sten1: Ft, sten1 = m1*g.

Da sten1 ligger stille må den være påvirket af en kraft, der er lige så stor som tyngdekraften, men modsat rettet. Den stammer fra sten2 og er normalkraften F,sen2: F,sten2 = -Ft,sten1.

Når sten 2 påvirker sten1 med en kraft, påvirker sten1 sten2 med en kraft, der er lige så stor men modsat rettet. Denne kraft er normalkraften F,sten1: F,sten1 = - F,sten2.

Sten2 er påvirket af sin egen tyngdekraft Ft,sten2 og normalkraften F,sten1 fra sten1. Da den ligger stille, må den være påvirket af en normalkraft Funderlag så den samlede kraft er 0: Funderlag + Ft.sten2 + F,sten1 = 0<=> Funderlag = -(Ft,sten2 + F,sten1).

 


Skriv et svar til: Hvilke kræfter virker på to sten lagt oven på hinanden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.