Matematik

Redegørelse for differentiation af potens-, eksponentiel- og logaritmefunktioner.

13. juni 2013 af JogaBonito (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle. 

 

Sidder her med et eksamensspørgsmål i matematik A, som jeg ikke forstår og jeg ved ikke hvordan jeg skal forklare dette? 

 

spørgsmålet lyder: 

 

Redegør for differentialkvotienterne for potens-, eksponential- og logaritmefunktioner.

 

Jeg håber i kan hjælpe. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2013 af mathon

potensfunktion:
                                             f(x) = b • xa         x>0

                                             f '(x) = b • a • xa-1=  ab•xa-1

 

eksponentialfunktion:
                                             f(x) = b • ax         a>0

                                             f '(x) = b • ax • ln(a) = ln(a) • (b • ax) = ln(a) • f(x)


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. juni 2013 af Euroman28

Ved hjælp af tre trins reglen.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2013 af mathon

logaritmefunktion:

                          alle logaritmefunktioner er proportionale med den naturlige logaritmefunktion ln(x),
                          som er defineret som den logaritmefunktion, hvis differentialkvotient
                          er
                                                    1
                                      ln '(x) = ---
                                                    x

                         enhver anden logaritmefunktion   f(x) = k•ln(x)   med grundtal a
                         har derfor differentialkvotienten

                                                          1
                                      loga '(x) = --------
                                                      ln(a)•x
............
da
         loga(x) = k•ln(x)    x>0
     
 og
         loga(a) = 1 = k•ln(a)  

                 1
         k = ------
               ln(a)           

         
                                      
                                          

Ovenstående er en redegørelse - hvilket du efterspurgte - men ikke et bevis.          


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juni 2013 af LubDub (Slettet)

se


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. juni 2013 af LubDub (Slettet)

se

Vedhæftet fil:Potensfunktion_bevis.doc

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. juni 2013 af LubDub (Slettet)

Differentialkvotienten for den naturlige logaritmefunktion er bevist her

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yUpDRpkUhf4#!

 


Svar #7
13. juni 2013 af JogaBonito (Slettet)

Mange tak. 

 

Som jeg har forstået det skal man gøre brug af kædereglen. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. juni 2013 af Euroman28

Så vidt jeg huske er et andet bevis for f'(ln(x))  fra Calculus.


f(x) = ln(x) og du ved at f'(x) = 1/x


f'(x) = lim_(h->0) (ln(x+h)-ln(x))/h)


du anvender at ln(a)-ln(b) = ln(a/b)


derfor er

f'(x) = lim_(h->0) (ln(x+h)/ln(x))/h)

dernæste siger du

f'(X) = lim_(h->0) 1/h * (ln((x+h/x))) =  lim_(h->0) (ln(1 + h/x))^(1/h)

Hvorefter du antager

h/x = 1/n -> h = x/n hvis n-> uendelig.

Hvilket nu tillader dig at skrive

= lim_(n -> uendelig) ln(1+1/n)^(n/x) =  1/x * lim_(n -> uendelig) (ln(1+1/n)^(n))


det vides at e = lim_(n -> uendelig) (ln(1+1/n)^(n))


Derfor kan du skrive

f'(x) = 1/x * lim_(n -> uendelig) (ln((1+1/n)^(n)) = 1/x * ln(e) = 1/x

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #9
13. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du går ud fra, at du ved, at f '(x) = 1/x ? Hvad er det så, du prøver at vise?


Skriv et svar til: Redegørelse for differentiation af potens-, eksponentiel- og logaritmefunktioner.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.