Kemi

Stærke og svage syrer

15. juni 2013 af Havkajakken (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har læst at svage syrer ikke afgiver alle deres hydroner, mens stærke syrer afgiver næsten alle. Men hvilken betydning har dette på makroniveau? Er stærke syrer mere ætsende end svage syrer?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2013 af Heptan

Ja, de reagerer jo mere end svage syrer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. juni 2013 af LubDub (Slettet)

Syrestyrken angiver, hvor villig syren er til at afgive sin hydron til vand.

Jo stærkere en syre jo mere villig er den til at afgive sin hydron til vand


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2013 af mathon

 

                 Stærke syrer i samme koncentration og volumen "ætser" mere end tilsvarende svage syrer.
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. juni 2013 af mathon

   Når ionisationsgraden er α
                          
                 gælder
                                pH = -log([H3O+])

                                                       som for stærke syrer er
                                                                                                 pH = -log(cs)            α = 1

                                                       som for svage syrer er
                                                                                                 pH = -log(α•cs)        0 < α < 1

                                                                                                              -Ks+√(Ks2+4•Ks•cs)
                                                                                                        α = -------------------------
                                                                                                                       2•cs

 

eller i visse bøger udtrykt
                                                                                                        α = -(1/2)•(Ks/cs) + √[((1/2)•(Ks/cs))2 + (Ks/cs)]
                                                       



                                                                                                      

 

                                        
               
                    


Svar #5
15. juni 2013 af Havkajakken (Slettet)

Tak alle tre. Har lige et spørgsmål mere. Jeg har læst at når syrer og baser reagerer med hinanden dannes der altid et salt. Men jeg har også læst, at et salt stort set altid består af et metal og et ikke-metal. Er der en slags sammenhæng her? altså at et metal altid er en syre og et ikke-metal altid er en base eller sådan noget? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. juni 2013 af mathon

                      "...at et metal altid er en syre og et ikke-metal altid er en base..."    er noget vrøvl.

     eks.   saltsyres reaktion med natriumhydroxid

 
              HCl (aq)   +   NaOH (aq)   --->   NaCl (aq)   +   H2O (l)
              syre               base                      salt                 vand

 


Svar #7
15. juni 2013 af Havkajakken (Slettet)

Okay men er det her så rigtigt: "et salt fremkommer, når man neutraliserer et salt med en base (eller omvendt)" og "et salt består altid af et ikke-metal og et metal"?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. juni 2013 af mathon

 

                    Et salt fremkommer bl.a., når man neutraliserer en syre med en base.

                    Et salt består af metalion og syrerestion.


Svar #9
15. juni 2013 af Havkajakken (Slettet)

Tak :-)


Skriv et svar til: Stærke og svage syrer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.