Fysik

Radioaktivitet - aktiviteten

24. juni 2013 af sanneaa (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle

Jeg sidder og skal op i radioaktivitet til mundlig fysik eksamen og skal fortælle noget om aktiviteten. 

 

Jeg kender godt til formelen: 

A = k * N 

K = stofkonstanten

N = er antal radioaktive kerner

 

Men hvor finder man K og N henne, er det begge nogle man finder på kernekortet eller hvordan finder man dem ? 

og derud over hvad skal man bruge aktiviteten til ? 

Håber der er nogle søde sjæle der vil hjælpe :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. juni 2013 af mathon

 

     

     A = k

     k = henfaldskonstanten

     N = er antal radioaktive kerner

                                                          A(t) = Ao • e-k•t  

                                                                             k = ln(2) / T1/2         hvor  enten k eller  T1/2  kan slås op

 

    Aktiviteten anvendes som et mål for strålingsfaren.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. juni 2013 af peter lind

k kan slås op i tabeller. N kan du finde ved at veje det pågældende stof, finde atomvægten i en tabel og dividerer dette  op i den målte masse.

Det kan jo være meget rart at vide om aktiviteten er farlig. Til medicinsk brug skal dosis tilåasses så patienten hverken får for meget eller lidt


Svar #3
24. juni 2013 af sanneaa (Slettet)

Super tak for hjælpen :) 

men K er ikke en der kan findes i kernekortet ? 

Mathon: når du skriver at K er det sammen som halveringstiden, vil det så sige at aktiviteten og henfaldsloven er noget med hinanden at gøre ??


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. juni 2013 af peter lind

k er ikke det samme som halveringstiden men den kan beregnes af halveringstiden. Jo hurtiger kernerne henfalder jo kortere er henfaldstiden og jo større er k


Svar #5
24. juni 2013 af sanneaa (Slettet)

Takker :) 

 

det sidste spørgsmål er bare om man han finde K på kernekortet eller om det kun er halveringstiden ? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. juni 2013 af mathon

    ...det afhænger af, hvor du slår op


Svar #7
24. juni 2013 af sanneaa (Slettet)

super, tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Radioaktivitet - aktiviteten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.