Fysik

Har lavet et forsøg jeg skal ha hjælp til at forstå

25. juni 2013 af Fleakeren (Slettet) - Niveau: C-niveau

opgaven lyder, "vi vil i dette forsøg undersøge, hvorledes et stof opvarmes som funktion af tiden" - Vands varmekapacitet.

 

Vands start vægt i kruset "236.2g"

udover det har jeg nogle værdier:

a = for hvert sek varmer den vandet 0.421 C op.

b = start temp 29?

på papiret står der random 45C (måske slut temp?)

Vandets tilføres 342.5 J pr.sek ?

Opvarme vand 1 C ..  ? 1C/0.421C/s = 2.375?

E = 342,5*2,375 = 813.4J

813.4J/236*1C = 3.44 Speficke varmekapacitet.

4.18-3.45/4.18 = 0.17 = 17%.

Jeg har desværre intet formel hæfte, og forstår ikk forklaringen. VILLE virkelig værdsætte hvis nogle ku gi mig en forklaring?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man benytter formlen

ΔE = m·c·ΔT

hvor ΔE er den tilførte energi, m er vandets masse, c er vandets specifikke varmekapacitet, og ΔT er ændringen i temperatur.

Her er ΔE = 342,5 J , ΔT = 0,421K, og m = 0,2362kg , så man kan finde

c = ΔE / (m·ΔT) = 3,44kJ/(kg·K)


Svar #2
25. juni 2013 af Fleakeren (Slettet)

hej andersen jeg er stadig lidt itvil om hvilken formel jeg brugte for at finde Delta E.

Og din delta T har du smidt et K bagpå?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

"K" er enheden "Kelvin" som jeg foretrækker som enhed for temperaturforskelle.

ΔE er jo opgivet i dine oplysninger: "Vandets tilføres 342.5 J pr.sek"

Her betragter vi ΔE som den energimængde, der i 1 s tilføres til vandet.

Den tilhørende temperaturændring i 1 s er så ΔT = 0,421 C (som jeg kalder 0,421 K).

Jeg kan ikke udtale mig om, hvordan du er nået frem til værdierne for ΔE og ΔT .


Svar #4
25. juni 2013 af Fleakeren (Slettet)

umm nej nevermind. fandt en graf der måske kan hjælpe til at finde energi tilføres pr.sek  - de 342.5 er vist i grafen ?

da den også viser at vandet varmes 0.421C pr sek?

- graf vedhæftet


Svar #5
25. juni 2013 af Fleakeren (Slettet)

nope står intet på grafen, men så denne formel : Q = m*c*Delta T for at finde energi tilført pr sek. er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Din formel for Q er den samme som formlen for ΔE i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. juni 2013 af Krabasken (Slettet)

Opgaven lyder, "vi vil i dette forsøg undersøge, hvorledes et stof opvarmes som funktion af tiden"


I al sin enkelhed er svaret (på formen y = ax + b):
 

T(t) = 0,421*t + 29
 

(hvor T er temperaturen i grader Celcius efter t sek.)

Andet står der ikke i dit opgaveforlæg.
 

:-)
 


Skriv et svar til: Har lavet et forsøg jeg skal ha hjælp til at forstå

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.