Matematik

[Mat B.] Faktorerisering af brøker med 2. grads polynomier.

03. juli 2013 af Elleberg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har den her opgave der driller mig en del, jeg har set mig blind på den. Føler jeg mangler en eller anden indsigt.

Her er opgaven: 

 Her er svaret bogen giver:
Jeg kom sådan cirka her til, og har prøvet mange andre veje frem, men jeg kan ikke komme videre. Især den tælleren driller mig.


Jeg er ærligt lidt usikker på om det overhovedet er det rigtige at fjerne
.


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. juli 2013 af Eksperimentalfysikeren

Du kan ikke fjerne x2 som du foreslår.

Du skal starte med at finde rødderne i de to andengradspolynomier. Når du har dem, kan du faktorisere polynomierne, idet et polynomium, hvor koefficienten til x2 er A og rødderne er p og q, kan skrives som

   A (x-p)(x-q).

Herefter kan du forkorte brøken og så har du bogens svar.


Svar #2
03. juli 2013 af Elleberg (Slettet)

Hej Fysiker!

Jeg prøver lige.

$">

Jeg starter med øverste udtryk.

Nu prøver jeg så nævneren:

Hmm det ser jo godt nok ud, jeg prøver at sætte den på streg igen: 

$">
 

Og så

\frac{(3x-6)}{5x}$">


Og så

\frac{3(x-2){5x}$">
 


Dangit jeg ved godt nok ikke hvad jeg var ude i før.. Men det her ser jo meget rigtigt ud.

Tak for hjælpen!

Jeg ved ikke helt hvorfor LaTeX spasser sådan ud, men jeg fik svaret fra bogen, og med lidt møje kan man vidst godt se hvad jeg har foretaget mig.


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. juli 2013 af Eksperimentalfysikeren

Lidt anderledes, end jeg foreslog, men helt forstået!

Fint


Svar #4
03. juli 2013 af Elleberg (Slettet)

Igen tak for svaret, må jeg forstyrre dig yderligere og spørge i hvilke baner du tænkte?

Blot for grundighedens skyld. :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. juli 2013 af Eksperimentalfysikeren

Hvis polynomiet i tællere skrives Ax2+Bx+C, har det determinanten D = B2-4AC og, hvis hvis D ikke er negativ, har polynomiet rødderne p = (-B+kvadratrod(D))/(2A) og q = (-B-kvadratrod(D))/(2A).

Polynomiet kan så skrives A(x-p)(x-q).

Den metode, du har benyttet virker fint, når du kan overskue opdelingen af førstegradsleddet, men i en del tilfælde kan det være svært. Den anden metode, jeg foreslår, kan klare alle de tilfælde, hvor D er positiv. Hvis D er 0 virker den også, hvis blot man ikke lader sig skræmme af det; så bliver p og q blot lige store.

 


Svar #6
03. juli 2013 af Elleberg (Slettet)

Aaaah!

Min hjerne er sgu da total kogt idag, kender udemærket den metode der. Tak!

D=0 i det her tilfælde jo!


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. juli 2013 af mette48 (Slettet)

(3x2-12x+12) / (5x2-10x)   sæt 3 uden for parentes i tælleren og sæt 5x uden for parentes i nævneren

(3(x2-4x+4)) / (5x(x-2))    da der ståe (x-2) i nævneren er det nærliggende at gætte på at tælleren også indeholder dette

                                          tæller: x2-2*2x+22 = (x-2)2

(3(x-2)(x-2)) / (5x(x-2))  (x-2) forkortes væk

(3 (x-2)) / (5x)


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. juli 2013 af Krabasken (Slettet)

# 7

- men det skal med, at x ≠ 2

(da man ikke må forkorte med 0)

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. juli 2013 af mette48 (Slettet)

Husk horbehold da nævneren må ikke være 0

5x2-10x ≠ 0

5x (x-2) ≠ 0

x ≠ 0 og x ≠ 2


Skriv et svar til: [Mat B.] Faktorerisering af brøker med 2. grads polynomier.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.