Matematik

At skalere en stykkevis sammensat funktion

05. juli 2013 af cimmic (Slettet) - Niveau: A-niveau

Link til funktion:

http://img402.imageshack.us/img402/7449/afuj.jpg

kx, ox, κx, og κy er konstanter. Hvis det er relevant er de følgende:

kx = -4,493409458

ox = 12,21866129

κx = -11,2186129

κy = 5,88512366

  Vær opmærksom på at κ ikke er k / K, men det græske bogstav kappa

 

Jeg skal have skaleret grafen, tilhørende den stykkevis sammensatte funktion i linket, ned til 41 % af den nuværende. Jeg ved, at man skalerer lodret ved at tilføje en faktor til hele funktionen, og vandret ved at tilføje en faktor til alle x-værdierne.
Jeg går ud fra at den faktor skal være 0,41. Grafen skal skaleres både horisontalt og vertikalt, så jeg multiplicere både til x-værdierne og funktionerne.
Nu er det bare sådan at det går hen og bliver svært at finde rundt i, og mit program kan ikke finde ud af at tegne grafen efter at jeg har skaleret den, på den måde. Jeg ved ikke om jeg har lavet fejl i matematikken eller om programmet(Maple 16) driller.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. juli 2013 af mette48 (Slettet)

y = h(x)

dredden formindskesved at multiplicere den indsatte x-værde med 0,41

højden formindskes ved at multiplicere den beregnede y-værdi med 0,41

eks;    h(x)=5x

x    y=h(x)      xv      yv               hvor xv og yv er de formindskede værdier

1      5         1*0,41      5*0,41

2      10       2*0,41      10*0,41

3     15        3*0,41      15*0,41

4     20        4*0,41       20*0,41

 


Svar #2
05. juli 2013 af cimmic (Slettet)

Ok. Det stemmer også over ens med hvad jeg skrev, da hele funktionen repræsenterer en y-værdi.

 

Kan det passe at funktionen i nedenstående link er en korrekt formindsket udgave af den i mit første link?

http://img526.imageshack.us/img526/9059/0aoj.jpg


Svar #3
05. juli 2013 af cimmic (Slettet)

Det må være noget galt med det, da den oprindelige graf ser således ud: http://img197.imageshack.us/img197/3103/hz47.jpg

og den som skulle være formindsket ser således ud: http://img822.imageshack.us/img822/167/kuru.jpg

 

De skulle jo meget gerne have været ens. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juli 2013 af peter lind

I den første funktion skal du også skalere kx. I den anden funktion hvor kommer de 0,1681 fra ?. ellers ja hvis både x og y skal skaleres med faktoren 0,41


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juli 2013 af mette48 (Slettet)

Du skal indsætte de samme værdier i de 2 udtryk og først når du har beregnet h(x) skal du gange med 0.41


Svar #6
06. juli 2013 af cimmic (Slettet)

#4

I den første funktion skal du også skalere kx. I den anden funktion hvor kommer de 0,1681 fra ?. ellers ja hvis både x og y skal skaleres med faktoren 0,41

Ja både x og y skaleres. 


Svar #7
06. juli 2013 af cimmic (Slettet)

Okay. Jeg har fundet en anden måde at løse opgaven på, men tak for jeres villighed til at hjælpe. 


Skriv et svar til: At skalere en stykkevis sammensat funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.