Kemi

Tilsætning af syre til opløsning med kendt pH

25. juli 2013 af Rune-s (Slettet)

Hej.

Da det er lang tid siden at jeg har haft kemi, og ikke har brugt det i flere år, kan jeg ikke huske hvordan det er man beregner nedenstående.

Jeg har en opløsning med et kendt volumen. V = 32,375 L denne vandige opløsning har pH = 12,21, for at få denne pH er der forinden blevet tilsat 750 ml 3M NaOH.

Mit spørgsmål går på, hvor meget 3M HCl der teoretisk skal tilsættes for at opnå en opløsning med pH = 3,7

Svaret behøves ikke være fuldstændigt nøjagtigt, da der i denne "vandige opløsning" er mange andre faktorer der spiller ind (såsom proteiner, opløsnings stoffer ect.). Jeg skal bare have et cirka estimat på hvor stort et volumen 3M HCl der skal tilsættes.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. juli 2013 af mathon

den molære koncentration af H3O+

                                   før tilsætning af {V} L 3 M HCl er 10-12,21 M = 6,16595·10-13 M

                                   efter tilsætning af {V} L 3 M HCl er 10-3,7 M = 1,99526·10-4 M
                                      


Svar #2
25. juli 2013 af Rune-s (Slettet)

Beklager, men tror desværre at jeg må bede dig om at uddybe dit svar :) Som sagt ligger mit almene kemi meget langt væk..


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. juli 2013 af mathon

Ved tilsætning af 750 mL 3 M HCl til de 32,375 L opløsning med pH = 12,21 neutraliseres opløsningen.


Derefter tilsættes yderligere 3 M HCl til de nu 33,125 L opløsning med pH = 7
for at opnå H3O+-koncentrationen 10-3,7 M

Dette kræver

                               (V • (3 mol/L)) / (V + (33,375 L)) = 10-3,7 M

dvs
               V = 0,00222 L = 2,22 mL

samlet tilsætning af 3 M HCl = (750 mL) + (2,22 mL) = 752,22 mL  ,

når der ikke tages hensyn til opløsningens øvrige indhold.


Svar #4
25. juli 2013 af Rune-s (Slettet)

Glemte måske lige en væsentlig detalje... De 750 ml 3M NaOH tilsættes opløsningen mens den har pH 2,67.

Altså vi går fra pH 2,67 ->  pH 12,21 (her tilsættes de 750 ml) --> pH 3,7 (hvor der tilsættes X ml 3M HCl).

Håber du kan komme med et nyt estimat af hvor meget der cirka kan forventes at skulle tilsættes.

På forhånd tak.


Skriv et svar til: Tilsætning af syre til opløsning med kendt pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.