Matematik

Algebra i brøk med flere led

26. juli 2013 af thildetp (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har en opgave, der lyder sådan:

(a^3-a^2b)/(a^2-2ab+b^2)

Udtrykket skal reduceres.

Jeg håber, nogen kan hjælpe med en god guidning og forklaring!

Fortsat god sommer :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. juli 2013 af mathon

se
 

Vedhæftet fil:reduktion_25.doc

Svar #2
26. juli 2013 af thildetp (Slettet)

selvfølgelig! enkelt; når man først har gennemskuet det :D

tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det drejer sig i den slags opgaver om at faktorisere tæller og nævner, hvorefter man kan forkorte fælles faktorer bort, der ikke er lig med 0.


Svar #4
26. juli 2013 af thildetp (Slettet)

Men hvorfor må jeg forkorte fælles faktorer bort i en parantes med flere led? Uden parantes skal man jo forkorte alle led så.

fx (a(2+b))/b+5 kontra (2+b)/(b+5)


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der er tale om, at en sådan faktor er fælles for tæller og nævner. En brøk ændrer ikke sin værdi, når den forlænges eller forkortes med et tal forskelligt fra 0. Eksempel

a         a·c
--   =   -----   ,  c ≠ 0 .
b         b·c

I den konkrete opgave haves

    a3 - a2b          a2·(a-b)            a2
----------------  =  ------------  =    ------
a2 -2ab +b2         (a-b)2             a-b

hvor til sidst den fælles faktor (a-b) forkortes væk fra tæller og nævner.


Svar #6
26. juli 2013 af thildetp (Slettet)

Nej, det forstår jeg godt, men i dit eksempel er c jo en faktor. Tæller en parantes som ét led, når den står med en faktor?

Jeg tænker på årsagen til, at resultatet ikke er a/b.

Jeg ved godt der er forskel på a+a og a^2, jeg synes bare, eksemplet med paranteser går imod reglen om at gange/dividere ind i hvert led, som jo er en grundregel.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

En faktor kan være et enkelt tal eller en flerleddet størrelse i en parentes.

Jeg forstår ikke, hvordan det skulle kunne blive a/b . Den flerleddede størrelse (a-b) forekommer som faktor een gang i tælleren, og som faktor to gange i nævneren. Den kan derfor forkortes væk.

Jeg forstår heller ikke din betragtning med at gange ind i en parentes. I tælleren sætter man faktoren a2 , der er fælles for de to led i tælleren, uden for parentes. I nævneren benytter man en kendt kvadratsætning til at skrive nævneren som kvadratet på en toleddet størrelse. Derved opnås, at størrelsen (a-b) forekommer som faktor i både tæller og nævner, og den kan derfor forkortes væk.

Man kan tilføje flere detaljer, hvor forkortningen med (a-b) er vist:

    a3 - a2b          a2·(a-b)             a2·(a-b)         a2
----------------  =  ------------  =    --------------  =  -----
a2 -2ab +b2         (a-b)2           (a-b)·(a-b)        a-b


Skriv et svar til: Algebra i brøk med flere led

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.