Matematik

matematik linearisering

12. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Betragt funktionen: e ^( -2*x2+6*x-4) , bestem en tilnærmet værdi for f(1,1) ved hjælp af lineariseringen L(x) og giv en vudering af den fejl der begås ved at benytte den fundne tilnærmede værdi. Nogen der kan hjælpe mig. skal jeg bare sætte x=1 i lineariseringen for at finde tilnærmet værdi?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. august 2013 af peter lind

f(1) = 1.

Lav en tayloudvikling ud fra x= 1. Alternativt svarer det til at du erstatter funktion med tangen i (1, 1)

se evt. https://da.wikipedia.org/wiki/Taylorpolynomium


Svar #2
12. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

Det forstår jeg ikke,jeg har fundet linearisering for f(x) også står der jeg skal finde en tilnærmet værdi for f(1,1) . det er rigtigt at f(1) = 1. Men hvad betyder det at jeg skal finde en tilnærmet værdi? Jeg forstår ikke hvordan jeg skal finde den.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#0

Ud fra de beregnede værdier af f(1) og f '(1) benytter man tangenten til funktionens graf i (1 , f(1)) til at beregne en tilnærmet værdi for f(1,1) . Fejlen vurderes ved at benytte det til Taylorpolynomiet hørende restled.

#2

Tangenten til funktionens graf benyttes til at approksimere funktionen i omegnen af det betragtede punkt. 


Svar #4
12. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

Men tangenten til min graf er lineariseringen. Skal jeg så sætte 1 på x plads i tangent ligningen/ lineariseringen for at finde en tilnærmet værdi for f(1,1)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. august 2013 af mathon

           f(x) = e-2*x^2+6*x-4

           f '(xo) = e-2*xo^2+6*xo-4 • (-4xo+6)
 

tangenten i (1,1):
                    xo=1
                               y = f '(xo) • (x-xo) + f(xo)

                               y = (e-2*1^2+6*1-4 • (-4•1+6)) • (x-1) + e-2*1^2+6*1-4

                               y = 2 • (x-1) + 1

                               y = 2x - 1

           fapprox_1(x) = 2x - 1

                             


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. august 2013 af peter lind

#4  nej Du skal indsætte 1,1 på x's plads


Svar #7
12. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

#5 hvorfor bliver y=2*(x-1)+1 => y=2*x-1, jeg har fået følgende svar til linearisering: y=2*(x-1)+1. Men jeg forstår ikke hvad jeg skal finde, når der menes tilnærmet værdi. er det således: y=2*(2-1)+1 = 3 eller y=2*(1-1)+1=1 ? er dette rigtigt?


Svar #8
12. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

Jeg skal lige være sikker jeg har forstået det rigtigt for at finde den tilnærmede værdi for f(1,1) er det:  y=2*(1,1-1)+1=6/5 ved hjælp af lineariseringen. 


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. august 2013 af mathon

                        f(x) = e-2*x2+6*x-4

erstattes af
                        L(x) = 2x - 1

 
                        L(1,1) = 2•1,1 - 1= 1,2


Svar #10
12. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

#9 ok den tilnærmede værdi bliver så for f(1,1) : L(x) = 2*1,1-1=6/5 kan det passe? Hvad menes der med giv en vudering af den fejl der begås ved at benytte den fundne tilnærmede værdi, skal jeg estimere fejlen?


Brugbart svar (1)

Svar #11
12. august 2013 af mathon

                             L(1,1) = 2•1,1 - 1= 1,20000

                             f(1,1) = e-2*1,1^2+6*1,1-4 = 1,19722

afvigelse
                             Δy = (1,20000 - 1,19722) = 0,00278

relativ afvigelse
i pct.
                            (Δy/y) • 100% = (0,00278 / 1,19722) • 100% = 0,23%
                            


Svar #12
12. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

#11 men hvad angiver deltay/y 0,23% er det den fejl som begås ved at benytte den tilnærmede værdi?


Svar #13
12. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

Jeg skal også give en vudering af fejlen for den værdi, jeg finder ved hjælp af taylors sætning. Hvad menes der med det? Er det bare hvor jeg skal beregne afvigelsen? Så  vudering af fejlen ved taylor og linearisering skal man så beregne afvigelsen ligesom i #11?


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. august 2013 af peter lind

Hvis du skal finde fejlen ved brug af restleddet i Taylorrækken, må det stå i din bog. Du kan også se fejlleddet på http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/raekker.html#taylor


Svar #15
12. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

#14 men der står ikke jeg skal finde fejlen, der står jeg skal give en vudering af fejlen, betyder det at jeg skal finde fejlen?


Brugbart svar (0)

Svar #16
12. august 2013 af peter lind

Det betyder at du skal finde en øvre grænse for fejlen. I restleddet indgår en parameter i henvisningen i #14 kaldet c og som skal ligge mellem x og x0. Du skal ud fra det finde en øvre grænse for fejlen


Svar #17
12. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

#3 Fejlen vurderes ved at benytte det til Taylorpolynomiet hørende restled. Hvad mener du med det?


Svar #18
12. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

Men i henvisningen #14 skal jeg beregne Rn, men jeg kender ikke c, eller n, er mit x0= 1 og x=1,1 ? Jeg kender kun fuktionen f(x).


Brugbart svar (1)

Svar #19
12. august 2013 af peter lind

Du skal beregne en øverste grænse for restleddet. Dette kan du gøre du ved at vælge c så resultatet bliver størst muligt. n = 1 dit x og x0 er rigtig


Svar #20
12. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

ok mange tak, så begynder jeg at forstå det lidt bedre. Men hvordan ved jeg hvad c skal være for at få resultatet størst muligt? er min c ikke 1,1?


Forrige 1 2 Næste

Der er 37 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.