Matematik
areal af lukket område mellem 2 skæringspunkter
Hej jeg har fået en aflevering jeg har svært ved at løse.
opgaven lyder:
givet funktioner
f(x)= x2
g(x)= -x2+x+1
De 2 funktioner skærer hinanden i 2 punkter og danner et lukket område. Bestem arealet af det lukkede område.
Svar #1
17. august 2013 af KimT.T. (Slettet)
Start med at bestemme x-værdierne for de to skæringspunkter; dette gøres ved at løse ligningen
f(x) = g(x)
mht. x
De to værdier x1 og x2 , der fås ved løsning af ovenstående (andengrads)ligning, svarer til grænserne for det lukkede område, som de funktioners grafer danner med hinanden. Ved at tage det bestemte integrale i intervallet [x2 ; x1] (hvor vi her antager at x2 > x1) for den øvre funktion kan vi hermed bestemme arealet. Vi ved i denne forbindelse, at grafen for g(x) må afgrænse den øvre del af arealet, idet koefficienten a er negativ og grafen derfor må vende dens "grene" nedad (du kan evt. tegne de to grafer for bedre at visualisere dette). Arealet A for det lukkede område må altså være givet ved
A = G(x2) - G(x1)
hvor G(x) er stamfunktionen til g(x) .
Svar #2
17. august 2013 af krededk123 (Slettet)
Okay nu har jeg fundet de 2 skæringspunkter. Dette er x=1 eller x=-0,5
hvad er det så jeg skal nu jeg er ikke helt med?
Svar #3
17. august 2013 af Andersen11 (Slettet)
Arealet af den lukkede punktmængde mellem de to funktioners grafer beregnes så som
A = -0,5∫1 (g(x) - f(x)) dx
Svar #4
17. august 2013 af krededk123 (Slettet)
Okay det er jeg med på. Jeg er nu bare bange for at det jeg har beregnet til -0,5 er forkert, for det passer ikke, når jeg plotter funktionerne og jeg kan simpelthen ikke se hvad jeg har gjort forkert.
mine beregninger:
d=12-4*(-2)*1=9
x=-1+kvadratrod9/2-2
Svar #5
17. august 2013 af krededk123 (Slettet)
Ok jeg har fundet ud af det nu og skæringspunkterne passer, men det her med integralregning har aldrig været min stærke side
Jeg har fået skrevet det op til:
-0,5∫1=-x2+x+1(-x2) dx
hvordan kommer jeg videre herfra?
Svar #6
17. august 2013 af krededk123 (Slettet)
Nu er jeg helt færdig men er der en som evt. kan finde ud af det som vil tjekke mit resultat. på et areal=3,292 ?
Svar #7
18. august 2013 af Andersen11 (Slettet)
#5
Træk funktionsudtrykket sammen under integralet:
A = -0,5∫1 (g(x) - f(x)) dx = -0,5∫1 (-2x2 +x +1) dx
= [ -(2/3)x3 + x2/2 + x]1-0,5
= -(2/3) + (1/2) +1 +(2/3)·(-1/2)3 -(1/2)·(-1/2)2 - (-1/2)
= (1/3) +1 -(5/3)·(1/8)
= (4 - (5/8))/3
= 9/8
Svar #8
18. august 2013 af KimT.T. (Slettet)
Rettelse til #1
Ja, det er noget værre sludder, jeg fik skrevet der. Der skal selvfølgelig også tages hensyn til afgrænsningen givet af grafen for f(x). Arealet bliver derfor, som skrevet i #3
A = H(x2) - H(x1)
hvor H(x) er stamfunktion til differensfunktionen h(x) givet ved
h(x) = g(x) - f(x)
Svar #9
18. august 2013 af krededk123 (Slettet)
Ok tak for de fine svar jeg kan se jeg har byttet om på noget + og - , så nu skulle det gerne være rigtigt :)
Skriv et svar til: areal af lukket område mellem 2 skæringspunkter
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
