Matematik

Lige startet i 1.G

24. august 2013 af cellehmus (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude.

Jeg sidder og roder lidt med lidt parentes beregning. Jeg er i tvivl om nogen ting.
Sidder med nedenstående udtryk.

(a-b)*(a+3b)-(a-2b)*(a-3b)

Jeg er i tvivl om hvordan man ligger bogstaverne sammen.
F.eks. a*3b?
Giver der bare 3ab?

Ëller b*3b?
giver det bare 4b eller b i fjerde potens?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. august 2013 af mette48 (Slettet)

Ja  a*3b skrives også 3ab

b*3b =3 b*b som også skrives 3 b2


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

I et produkt er faktorernes orden ligegyldig. Derfor er a·3b = 3·a·b = 3ab , idet man kan udelade gangetegnet, hvor det ikke kan misforstås. Tilsvarende er

b·3b = 3·b·b = 3·b2


Svar #3
24. august 2013 af cellehmus (Slettet)

hvordan kan det gå hen og blive til 3 b*b? det står jo omvendt?

 


Svar #4
24. august 2013 af cellehmus (Slettet)

Tak Andersen11, dit svar hjalp mig meget :D.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2013 af JG0005 (Slettet)


(a-b)*(a+3b) = a*a+a*3b-b*a-b*3b= a2+3ab-ab-3b2=a2+2ab-3b2


på samme måde skal du beregne -(a-2b)*(a-3b)..


Svar #6
24. august 2013 af cellehmus (Slettet)

okay, så om der står + eller - foran parentesen er ligemeget? det regnes på samme måde?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er da ikke lige meget. Benyt reglerne for, hvordan man hæver en plusparentes og en minusparentes.


Svar #8
24. august 2013 af cellehmus (Slettet)

2b*3b?

5b eller b^6 ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2013 af JG0005 (Slettet)

Nej. 6b^2

Tal med tal, bogstav med bogstav.

Svar #10
24. august 2013 af cellehmus (Slettet)

så den skal ikke løses:
 

A^2-3ab-2ab+5b=a^2-ab+5b
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det skal beregnes korrekt. Du er formodentlig ved at udregne det 2. led 

-(a-2b)·(a-3b) = -(a2 -3ab -2ab +2b·3b)

Ovenfor fik du svaret på 2b·3b .


Svar #12
24. august 2013 af cellehmus (Slettet)

måske lyder jeg rigtig uklog og uvidende, men det er jo derfor jeg spørger :).
er lige startet op igen efter 2 år uden nogle fag, så skal lige ind i det igen :) .
 

men når den så skal trækkes sammen, hvordan gør man det?

a^2+3ab-ab-3b^2-a^2-3ab-2ab+b^6


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er ikke b6 . Du fik jo oplyst ovenfor, at 

2b·3b = 2·3·b·b = 6·b2 .

Benyt, hvad du har lært i grundskolen. Du har heller ikke hævet minusparentesen korrekt.


Svar #14
24. august 2013 af cellehmus (Slettet)

men stadig, hvordan trækker jeg den sammen?
hvordan trækker man a^2 sammen?

a^2+3ab-ab-3b^2-a^2-3ab-2ab+6*b^2


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Man benytter, at a2 - a2 = 0 . Reducer led med a2, led med ab og led med b2 for sig.


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. august 2013 af mette48 (Slettet)

-(a-2b)·(a-3b) = -(a2 -3ab -2ab +2b·3b)

2b*3b = 2*3*b*b =6 b2

husk at ændre alle fortegnene, når du hæver minusparentesen, også det usynlige + foran a2


Svar #17
24. august 2013 af cellehmus (Slettet)

hmm mette 48.

efter det du skrev så giver a^2 ingen mening mere.
hvis jeg ændrer alle fortegnene, så er der ikke noget minus til at få dem til at gå op i hinanden, da der så er plus begge steder, men opløser de stadig sig selv så eller hvordan? :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #18
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Man hæver en minusparentes ved at ændre fortegn for hvert led inde i parentesen. Derfor fås

-(a2 -3ab -2ab +2b·3b) = -a2 +3ab +2ab -6b2 = -a2 +5ab -6b2

der så skal lægges til ,

(a-b)·(a+3b) = a2+2ab -3b2 


Brugbart svar (1)

Svar #19
24. august 2013 af Dulugtergrimt (Slettet)

@Cellehmus

Det lader til, at du kører rundt i forskellige ting lige nu. Først, hvad man gør med tal og bogstaver, og hvornår man opløfter i potens. Dernæst, hvad satan man gør ved parenteser med forskellige fortegn. Mit råd til dig er:

Sæt dig ned. Læs tråden igennem trin for trin, og forstå for dig selv, hvordan 2b*3b = 2*3*b*b = 62. Det kan du måske godt forstå lige nu, men kan du huske det? Hvad med 2a*3ab ? Hvad giver det, for eksempel. Hvis du først sætter dig og lærer hele teorien omkring det, så vil du også kunne klare disse spørgsmål senere hen. Lad være med at have gang i 20 ting ad gangen, når problemet ligger i det helt basale. Det vil spare dig rigtig meget tid senere hen :)


Svar #20
24. august 2013 af cellehmus (Slettet)

@Andersen 11

Hvis du nu kigger hvad jeg har skrevet aller øverst, som start på denne tråd.
Har skrevet en længere ligning end kun den ene halvdel som alle går op i det:

(a-b)*(a+3b)-(a-2b)*(a-3b) = a^2+3ab-ab-3b^2+a^2+3ab+2ab-6b^2

Hvordan reducerer jeg a^2+a^2? hvad bliver det?


Forrige 1 2 Næste

Der er 36 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.