Fysik

Vandblandinger og udregn produktet af temperatur og masse

24. august 2013 af LillaBlomst1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej allesammen!

 

 

Jeg skal til at aflevere en jounal der handler om vandblandinger, hvor vi skulle undersøge hvad der skete hvis man blandede koldt og varmt vand med hinanden. Vi skulle vi også finde massen og  temperaturene for det kolde vand og varme vand osv. 

Nu kommer vi så til problemet!

I databehandlingen skal man udregne produktet af temperatur og masse, hvor der så er blevet opstillet  en ligning som jeg ikke kan finde ud af at udregne. Jeg tror man skal isolere i denne her ligning, men jeg ved ikke hvordan man gør. Ligningen ser sådan her ud: 

T kold * M kold + T varm * Mvarm = T fælles * M fælles 

 

Tusind tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2013 af Krabasken (Slettet)

Lad os sige, du har 20 gram vand á 10 grader

og 30 gram vand á 40 grader og du blander dem

10 * 20 + 40 * 30 = 200 + 1200 = 1400

De 20 g + 30 gram giver 50 gram med sluttempetaturen T

50 * T = 1400

T = 28 grader

:-)
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. august 2013 af hesch (Slettet)

#0:

Tkold * Mkold + Tvarm * Mvarm = Tfælles * Mfælles  ⇒

Tfælles = ( Tkold * Mkold + Tvarm * Mvarm ) / Mfælles

Du kan også isolere Tkold, Mvarm, osv.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august 2013 af Andersen11 (Slettet)


Svar #4
25. august 2013 af LillaBlomst1 (Slettet)

Tusind tak for svarene! :) 

 

Der er bare en lille ting mere som jeg ikke kan forstå. Hvorfor skal man udregne ligningen? hvad får man ud af at regne den ud? Når man fx blander det kolde og det varme vand sammen, har man allerede den fælles masse, og på den måde regner man også den fælles temperatur. Hvorfor skal man så regne ligningen ud? det her lyder måske lidt dumt lol, men jeg ved bare ikke hvorfor 

Tusind tak igen!


Svar #5
25. august 2013 af LillaBlomst1 (Slettet)

#1


Lad os sige, du har 20 gram vand á 10 grader

og 30 gram vand á 40 grader og du blander dem

10 * 20 + 40 * 30 = 200 + 1200 = 1400

De 20 g + 30 gram giver 50 gram med sluttempetaturen T

50 * T = 1400

T = 28 grader

:-)
 

 

Tusind tak 

 

Der er bare en lille ting mere som jeg ikke kan forstå. Hvorfor skal man udregne ligningen? hvad får man ud af at regne den ud? Når man fx blander det kolde og det varme vand sammen, har man allerede den fælles masse, og på den måde regner man også den fælles temperatur. Hvorfor skal man så regne ligningen ud? det her lyder måske lidt dumt lol. Det kan også godt være at jeg er helt forkert på den

Tusind tak igen!


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. august 2013 af Krabasken (Slettet)

Kan du forklare, hvad du mener med "Hvorfor skal man udregne ligningen" - ?

Det er jo måden at regne sig frem til facit på - eller hvad mener du?

:-)


Svar #7
25. august 2013 af LillaBlomst1 (Slettet)

Jeg tror jeg har fundet ud af hvorfor man skal udregne ligningen :) hvis man nu blander det kolde og det varme vand sammen, og det giver fx 35 grader som er T fælles, skal man så ikke udregne ligningen for at se om det giver 35 grader, altså om jeg har målt rigtigt med termometeret :) ?

Brugbart svar (0)

Svar #8
25. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Som det er nævnt i den anden tråd (#3) 

Tfælles = (Tkold · Mkold + Tvarm · Mvarm) / (Mkold + Mvarm)

I dette tilfælde er fællestemperaturen simpelthen den vægtede middelværdi af de to temperaturer.

Løsningen for Tfælles viser præcist, hvorledes fællestemperaturen bestemmes ud fra de givne størrelser. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du har da ret i, at man også kan benytte blandingsligningen til at bestemme for eksempel starttemperaturen for den ene mængde vand, hvis man kender fællestemperaturen og temperaturen af den anden mængde vand.


Skriv et svar til: Vandblandinger og udregn produktet af temperatur og masse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.