Matematik

Beregning af liter (rumgeometri)

26. august 2013 af spasmageren - Niveau: A-niveau

Hejsa.

Jeg sidder her med en opgave, som lyder følgende:

En dunk, der indeholder petroleum,
har indvendige mål i mm som vist på fig. 266.
Beregn hvor mange liter petroleum dunken indeholder med den viste væskehøjde

Er der nogen derude, som kan hjælpe mig??

Vedhæftet fil: petroleum.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2013 af mette48 (Slettet)

Rumfanget af dunken består af 2 keglestubbe.

Nederste keglestup R=240/2 mm, r=180/2 mm og h=250 mm

Øverste keglestub

for at finde r2 tegnes en lodrt hjlæpelinie fra keglestubbens overkant og ned

r2/(80-60) = ( (240-40)/2)/80

r2 = 100/80*20 mm = 25 mm

R2= 240/2 mm

h2=60 mm

V=1/3 *π(r2+R2+rR)


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2013 af mathon

              


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2013 af mathon

her er

             V = (π/12) • h • (D2 + d2 + D•d)          hvor h er husket       mere bekvem


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2013 af mette48 (Slettet)

V=1/3 *π(r2+R2+rR)*h

h mangler i rumfangsformelen i #1 og så skal resultatet regnes om fra mm3 til liter

1liter=1003 mm3 = 106 mm3 så der skal divideres med 1000000


Svar #5
26. august 2013 af spasmageren

Jeg får altså et forkert tal:

V1=1/3*π*250*(902+1202+90*120)=8717919,614

V2=1/3*π*60*(252+1202+25*120)=1132544,152

 

8717919,614 + 1132544,152=9850463,766

9850463,766/1000000=9,85

 

Det kan da ikke passe??? Hvad har jeg gjort galt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Svaret for V1 er korrekt.

Ved beregningen af V2 skal man beregne r2. Beregningen i #1 for r2 i den øverste keglestub er dog ikke helt korrekt, da det er overset, at der skal lægges 20mm til resultatet. Den korrekte værdi for r2 er r2 = 45mm. Man får så

V2 = 1/3*π*60*(452+1202+45*120) mm3 = 1,371 L ,

hvorfor

V = V1 + V2 = 8,718 L + 1,371 L = 10,089 L

 


Svar #7
26. august 2013 af spasmageren

 

#1

r2/(80-60) = ( (240-40)/2)/80

Kan en af jer evt. hjælpe med at uddybe, hvordan r2 er blevet fundet? Jeg forstår det ikke rigtigt, hvorfor divideres der med 2?? og dernæst 80

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Der divideres bl.a. med 2 for a lave diametermål om til radiusmål.

Lav nu en større tegning af den øverste keglestub. Se kun på den højre halvdel, der begrænses af symmetriaksen ned gennem hele beholderen. Træk nu en lodret linie i forlængelse af beholderhalsens lodrette linie. Den afskærer en retvinklet trekant med de to kateter 80mm og (240mm/2) - (40mm/2) =
120mm - 20mm = 100mm . Se nu, hvor den vandrette væskelinie skærer den skrå hypotenuse ude til højre. Sammen med den lodrette linie fra før afskærer denne linie en retvinklet trekant, hvis ene katete er
60mm - 40mm = 20mm , og hvis anden katete vi kalder x. Den lille retvinklede trekant er ensvinklet med den større retvinklede trekant, og vi har da

20mm/x = 80mm/100mm ,

hvoraf

x = (100/80)·20mm = 25mm.

For at få radius r2 i keglestubbens top, skal vi til x lægge radius i beholderhalsen, dvs 40mm/2 = 20mm, så vi har

r2 = x + 20mm = 25mm + 20mm = 45mm


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Bemærk, at som nævnt i #6 er udtrykket for r2 i #1 ikke korrekt.


Skriv et svar til: Beregning af liter (rumgeometri)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.