Fysik

Beregning af tryk & diameter

30. august 2013 af AndreasJense (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg kan simpelthen ikke finde ud af denne opgave, er der nogle flinke mennesker som ville hjælpe? :-)

 

Ved dimensionering af cylindriske trykbeholdere, f.eks. vandvarmere, bruges flg. formel til beregning af tykkelsen, t, af cylindervæggen:
t=(P·D)/(40·K/S)+c


Hvor P er trykket i bar, D er beholderens diameter. K er et udtryk for styrken af det materiale, beholderen er lavet af. Oftest er det stål man anvender. S er en sikkerhedsfaktor, et såkaldt korrosionstillæg, hvor man tager højde for, at beholderen hele tiden ruster.


Opstil et udtryk til beregning af trykket P


Opstil et udtryk for diameteren S


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2013 af hesch (Slettet)

#0: Jeg forstår det således, at du skal isolere P hhv. S.


Svar #2
30. august 2013 af AndreasJense (Slettet)

Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. august 2013 af hesch (Slettet)

#2:    t=(P·D)/(40·K/S)+c   =>

( t - c )*( 40K/S ) = P * D    =>

P = ( t - c ) * ( 40K/S ) / D

Prøv nu med S.


Svar #4
30. august 2013 af AndreasJense (Slettet)

Tak for hjælpen, det gav mig en idé om hvordan jeg skulle gøre :-) 

Med S skal jeg så bare bytte om på P med S?


Svar #5
30. august 2013 af AndreasJense (Slettet)

http://imageshack.us/f/13/9jjr.png/

Udregnede det sådan her :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. august 2013 af hesch (Slettet)

#5:  Jamen du har jo igen isoleret P.

Du skal skrive et udtryk, hvor S er isoleret, altså på formen:

S = ? ? ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. august 2013 af hesch (Slettet)

Skal du have hjælp ?


Svar #8
30. august 2013 af AndreasJense (Slettet)

Ja jeg forstår det ikke helt :(


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. august 2013 af hesch (Slettet)

t=(P·D)/(40·K/S)+c   =>

( t - c ) / ( P * D ) = 40K / S     =>

S * ( t - c ) / ( P * D ) = 40K    =>

S = 40K / ( ( t - c ) / ( P * D ) )   =>

S = 40K * ( P * D ) / ( t - c )

Altså man ganger, dividerer, adderer og subtraherer med det samme på begge sider af ligfhedstegnet, indtil man har fået "møbleret rundt".


Svar #10
30. august 2013 af AndreasJense (Slettet)

Nåår ja! Tusind tak for hjælpen hav en god weekend :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er ikke korrekt reduceret for S. Af

t = (P·D)/(40·K/S)+c ,

finder man

(t-c)/(P·D) = 1/(40·K/S) = S/(40·K) ,

hvoraf

S = 40·K·(t-c)/(P·D) .

Det kan betale sig at omskrive det oprindelige udtryk

t = (P·D)/(40·K/S) + c

til

t = (P·D·S)/(40·K) + c .

Udtrykket for t er altså symmetrisk i S og P, og man finder derfor udtrykket for S alene ud fra udtrykket for P alene ved at bytte om på S og P (og også omvendt), dvs.

P = 40·K·(t-c)/(S·D)

 


Brugbart svar (1)

Svar #12
31. august 2013 af hesch (Slettet)

#11: Ja, sikke noget sjusk. Jeg slipper vel ikke afsted med at kalde det en "tastefejl".


Skriv et svar til: Beregning af tryk & diameter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.