Matematik

ligning for tangent

02. september 2013 af RHNorskov (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået til opgave at bestemme en ligning for den tangent grafen for f, der er vinkelret til linjen m.

f(x)=√4x-8

m er:

y=2x+7

 

Og jeg har igen ide om hvordan jeg skal bestemme dette.

 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2013 af mathon

se fremgangsmåden i
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1373683

men bemærk forskellen

             p:   y = -2x + 7    i link-opgaven       og    m:  y = 2x + 7    i din opgave


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2013 af peter lind

m har hældningen 2. En linje vinkelret på denne har så hældningen -½. Løs ligningen f'(x) = -½ for at finde røringspunktet


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2013 af peter lind

linjen m i #0 har hældningen 2. Linjen i henvisningen i #1 har hældningen -2


Svar #4
02. september 2013 af RHNorskov (Slettet)

Kan der forklares hvorfor en lining som er vinkel ret må have hældningen -½?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2013 af peter lind

Produktet af hældningskoefficenterne af 2 linjer, der står vinkelret på hinanden er -1. Er du sikker på at din linjes ligning er som angivet. Hvis f(x) = kvrod(4x-8) er f'(x)>0. Hvis f(x) = kvrod(x)-8 som du skriver gælder også f'(x) >0


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Med henvisning til #1 er det ikke umuligt, at trådstarter har en tastefejl i #0 i ligningen for linien m.


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. september 2013 af mathon

#4

generelt:

linjen
               l1 har hældningstal a1 og har derfor retningsvek r1 = [1,a1]

               l2 har hældningstal a2 og har derfor retningsvek r2 = [1,a2]

når l1 og l2 er ortogonale,
er skalarproduktet af deres retningsvektorer lig med 0:

                    r1r2 = 0

                 [1,a1] • [1,a2] = 0

                 1·1 + a1·a2 = 0

                 a1·a2 = -1

                 a2 = -(1/a1)

                


Svar #8
02. september 2013 af RHNorskov (Slettet)

Det har jeg slet ikke lagt mærke til

 

m er:

y=-2x+7


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. september 2013 af mathon

hældningskoefficienten for den søgte tangent
er derfor
                  f '(x) = -(1/2)


Svar #10
02. september 2013 af RHNorskov (Slettet)

#9

Kan du forklare hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Læs forklaringen i #5:

Produktet af hældningskoefficenterne af 2 linjer, der står vinkelret på hinanden er -1.

Med revisionen i #8 er opgaven derfor identisk med opgaven gennemgået i det link, hvortil der henvises i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. september 2013 af mathon

Tangentens hældningskoefficient er altid lig med f '(x).
Da tangenten tillige skal være vinkelret på linjen

            m:  y = -2x + 7
skal den have hældningskoefficienten (1/2)         efter rettelsen i #8

hvoraf

                        f '(xo) = (1/2)

                        2/√(4xo-8) = (1/2)

                        √(4xo-8)/2 = 2

                        √(4xo-8) = 4

                         4xo-8 = 16

                         4xo = 24

                         xo = 6

tangentligningen
er
                         y = f '(xo)•(x-xo) + f(xo)        som ved indsættelse af xo
giver
                         y = (1/2)•(x-6) + √(4•6-8)

                        y = (1/2)•x - 3 + 4

                        y = (1/2)•x + 1


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. september 2013 af mathon

                                                                                                            copyright Krabasken


Skriv et svar til: ligning for tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.