Kemi

Kemi opgave

03. september 2013 af annie4567 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Et carbonhydrid har molekylformlen C4H8.


Der findes fire isomere alkener med denne molekylformel.


a) Angiv strukturformel og systematisk navn for de fire isomerer.

De fire isomerer kan aIle reagere med vand.

b) Hvilken stofklasse tilhører de dannede produkter. = (alkohol)

Tre af de fire isomerer giver hovedsageligt det samme produkt ved den ovennæevnte reaktion med vand.

c) Hvilket stof dannes? = (butan-2-ol)

d)Hvilket stof dannes ved den sidste isomers reaktion med vand? = (2-methylpropan-2-ol)


Der findes ogsa mættede carbonhydrider med molekylformlen C4H8.


e)Angiv strukturformel og navn for to mæettede carbonhydrider med molekyl­formlen C4H8. =(Cyklobutan og methylcyklopropan)

 

Jeg har svaret på dem, men er der nogen som kan forklarer mig, hvorfor at f.eks. stofklassen de tilhører er alkohol osv. 

Det er bare hjælp til mig selv, så jeg bedre kan forstå om rigtigt

 


Svar #1
03. september 2013 af annie4567 (Slettet)

Det skal siges at isomerne er :

but-1-en

trans-but-2-en

cis-but-2-en

1-methyl-prop-1-en


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. september 2013 af mathon

                      2-methyl-propen


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. september 2013 af sappr (Slettet)

Vands addition til en dobbeltbinding:

H2C=CH2 (Som eksempel)

H2C=CH2 + H2O --> H3C-CH2OH  ("OH" = alkohol, "COOH" = carboxylsyre, ETC. )


Svar #4
04. september 2013 af annie4567 (Slettet)

Ahh tak for hjælpen ! kan man ikke lave et reaktionsskema i opgave C som forklaring ?


Svar #5
04. september 2013 af annie4567 (Slettet)

mener opgave d


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. september 2013 af sappr (Slettet)

Jo, det kan man sagtens. 

Der vil være to mulige svar til hver reaktion. (Her viser jeg den med But-1-en)  Reaktionen er syre katalyseret, hvorfor jeg bruger H3O+ i stedet for H2O

                                                          C=C optager hydrogen              Vand angriber cation               H2O bliver til OH

CH3-CH2-CH=CH2 + H3O+ --> [CH3-CH2-C+H-CH3 + H2O] -->[CH3-CH2-CH(H2O)+-CH3] --> CH3-CH2-CH(OH)-CH3 + H

Jeg ved ikke om dette er den mest pædagogiske måde at skrive det på, ideen er her at den mest stabile cation er på det højst substituerede carbon, og du derfor får hovedsageligt Butan-2-ol i stedet for butan-1-ol (Butanol). I det sidste skridt af reaktionen smider det bundne vand sin proton og bliver til en hydroxyl gruppe, protonen vil blive optaget af et vand molekyle fra omgivelserne.

Hvis dette er for kompliceret kan du slette de to midterste reaktioner.

Der er et pænere (Og rigtigere) billede her:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Hydrationreaction.png

Jeg kan ikke finde ud af at formatere disse svar kan jeg se. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. september 2013 af sappr (Slettet)

Opgave D er den samme reaktion den starter bare med (CH3)2-C=CH2 

Denne kation(C+) vil være endnu  mere stabil da den er mere substitueret.


Svar #8
04. september 2013 af annie4567 (Slettet)

Tak for svaret kan jeg godt bruge :)!


Svar #9
04. september 2013 af annie4567 (Slettet)

ja og jeg fik opgave c til butan-2-ol og opgave d til 2-methylprooan-2-ol som jo også er de 2 mulige reaktioner som der kan ske med C4H8


Skriv et svar til: Kemi opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.