Matematik

Cirkel formel

04. september 2013 af Kalkunen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Nogen som ved, om man kan opstille en ligning for en cirkel i et koordinatsystem, når man kender 3 punkter?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2013 af mathon

Det kan man.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. september 2013 af Gliates (Slettet)

#0

Cirkel gennem tre punkter

Bestem ligning for cirkel gennem punkterne
A(0,6)  ,  B(1,-1)  og  C(8,0)

Den generelle cirkelligning ser sådan ud
    `(x-a)^2+(y-b)^2=r^2`
Cirklen går gennem de givne punkter, når punkternes koordinatsæt passer i cirklens ligning.
Ved indsættelse fås tre ligninger
(1)    `(0-a)^2+(6-b)^2=r^2`
(2)    `(1-a)^2+(-1-b)^2=r^2`
(3)    `(8-a)^2+(0-b)^2=r^2`
med ubekendte: a, b og r.
Vi ganger parenteser ud og får
(4)    `a^2+b^2-12b+36=r^2`
(5)    `a^2-2a+1+b^2+2b+1=r^2`
(6)    `a^2-16a+64+b^2=r^2`

Vi vil først slippe af med ubekendte.
Ved at trække ligning 4 fra ligning 5 og ligning 5 fra ligning 6 forsvinder r2
(7)=(5)-(4):    `-2a+14b=34`
(8)=(6)-(5):    `-14a-2b=-62`

Ved at gange ligning 8 med 7 og lægge det til ligning 7 forsvinder b:
(9)=7*(8):    `-98a-14b=-434`
(10)=(7)+(9):    `-100a=-400`   så   `a=4`

Nu kan vi indsætte i ligning (8) og vi får
    `-14*4-2b=-62`
    `6=2b`   så   `b=3`

Endelig kan vi indsætte fundne værdier i ligning 1 og vi får
    `(0-4)^2+(6-3)^2=r^2`
    `25=r^2`   så   `r=5`

Cirklens ligning er så   `(x-4)^2+(y-3)^2=5^2`

.. http://uvmat.dk/jr/mathpub/anageo/3p2c.htm


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. september 2013 af mathon

alternativt:

cirklens centrum er skæringspunktet mellem AB og BC's midtnormaler

AB's midtpynkt = M1 = (1/2,5/2)         linjen hvorpå AB ligger har hældningstal -7

midtnormalen m1 har ligningen
                                                    y -(5/2) = (1/7)•(x-(1/2))

                                     m1:          y = (1/7)x + (17/7)

.

B'Cs midtpynkt = M2 = (9/2,-(1/2))         linjen hvorpå BC ligger har hældningstal (1/7)

midtnormalen m1 har ligningen
                                                    y -(-1/2) = -7•(x-(9/2))

                                     m2:         y = -7x + 31

beregning af skæringspunkt mellem m1 og m2:

                                                    (1/7)x + (17/7) = -7x + 31

                                                    x + 17 = -49x + 217

                                                    x = 4   som indsat i m2's lignig
giver
                                                    y = -7•4 + 31 = 3

cirklens centrum er C(4,3)         

Cirklens radius findes af afstanden mellem C og A

                   r = |CA| = √((0-4)2+(6-3)2) = 5

Cirklens ligning
                               (x-4)2 + (y-3)2 = 52                 


Skriv et svar til: Cirkel formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.