Matematik

prisen på en vare er steget

05. september 2013 af IdaElevYeah (Slettet) - Niveau: 7. klasse

Prisen på en vare er steget fra 240 kr. til 300 kr.

Stigningen i procent er:    %

hvordan løser jeg denne opg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2013 af Gliates (Slettet)

#0

(240-300)/300•100

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2013 af Sapfort (Slettet)

Først finder du ud af, hvor mange kroner varen er steget.

300 - 240 = 60 kroner

Før kostede varen 240 kroner, derfor dividerer du 60 med 240.

60 / 240 = 0,25

0,25 er det samme som 25 procent, og varen er derfor steget med 25 procent.

Dette kan bevises ved at ligge 25 procent til 240.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2013 af Sapfort (Slettet)

#1 Ja, det er ganske forkert.


Svar #4
05. september 2013 af IdaElevYeah (Slettet)

#2

Mange tak for din gode forklaring! :-)


Svar #5
05. september 2013 af IdaElevYeah (Slettet)

hvad med når prisen er faldet i stedet for steget...? er det så det samme eller..?


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2013 af mathon

eller

                     p2 = p1 • (1 + r)

                     1 + r = (p2 / p1 = (300 / 240) = (30/24) = (5/4) = 1,25

                      r = 0,25 = 25%


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. september 2013 af Sapfort (Slettet)

Hvis prisen falder fra 300 til 240, så dividerer du med 300

60 / 300 = 0,2

Hvis prisen var faldet, ville den falde med 20 procent.

Du dividerer altså i begge tilfælde med det tal, som prisen oprindelig var.


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. september 2013 af Gliates (Slettet)

#0

Kom til at blande noget sammen, som ikke skulle være sket

Beklager fejlen

Men som #7 siger, du kan  bruge #0 hvis prisen falder 


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. september 2013 af Sapfort (Slettet)

#8 Det er noget sludder. Det resultat, som du får, er -20, hvilket man ikke kan sige, at prisen falder med! At sige et tal falder med en minus procent, er noget sludder.


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. september 2013 af Gliates (Slettet)

#9 

Ah.. Det var derfor..

Beklager mange gange, skriver fra min Iphone : ).. 

Så skal #0 vel rettes til (300-240)/300•100


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. september 2013 af Sapfort (Slettet)

#10 Det er korrekt.

Ja, smartphones – eller smarttelefoner – er jævnlig vanskelige at surfe på nettet med.


Skriv et svar til: prisen på en vare er steget

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.