Matematik

Naturlige eksponentialfunktion

18. september 2013 af IdaJensen92 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Sidder og kæmper igennem opgaver og har to jeg virkelig ikke kan fidne ud af:

8 * ex + 5 = e-x

og 

4 * e5x+4 = 5 * e2x+1

Nogen der kan hjælpe mig, forstår virkelig ikke hvillken formel og mellemregninger jeg skal bruge. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

1) Gang ligningen med ex , divider den med 8, og tag ln() på hver side.

2) Gang ligningen med e-2x, divider med 4, og tag ln() på hver side.


Svar #2
18. september 2013 af IdaJensen92 (Slettet)

Hvordan kan man gange ligningen med "ex" - det er jo intet tal man kan gange ligningen med :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man ganger med tallet ex på hver side.

8·ex+5 · ex = e-x · ex = 1

Fortsæt nu selv.


Svar #4
18. september 2013 af IdaJensen92 (Slettet)

Jeg synes stadig ikke det giver mening. Så når man har ganget ligningen med ex. Hvordan dividerer man så det 8-tal henne?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man dividerer så med 8 på hver side

8·e2x·e5 / 8 = 1/8 , dvs

e2x · e5 = 1/8 ,

hvorefter man dividerer med e5 (eller ganger med e-5) på hver side.


Svar #6
19. september 2013 af IdaJensen92 (Slettet)

Okay, jeg forstår det virkelig ikke, hvordan det kan lade sig gøre. Er der en venlig sjæl som kan forklare mig det med alle mellemregningerne og resultatet på bare den anden af opgaverne? Så jeg kan forstå det bedre :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvad er det, du ikke forstår? Forstår du ikke, at man kan gange med ex ? Det drejer sig om at samle alt med ex på den ene side af lighedstegnet, så man kan isolere x . man benytter også potensregneregler, som

ea+b = ea · eb ,

eller

e-x = 1 / ex 

I ligningen 

8·ex+5 = e-x 

gangede jeg med ex for at slippe af med e-x på højre side:

8·ex+5·ex = e-x · ex , dvs

8·ex+5+x = 1 , eller

8·e2x+5 = 1 , eller

8··e2x·e5 = 1 ,

og så isolerer vi e2x :

e2x = (1/8)·e-5 ,

og dermed

2x = ln(1/8) - 5 , og så

x = -(5/2) -(1/2)·ln(8)

   = -(5/2) - (3/2)·ln(2)


Skriv et svar til: Naturlige eksponentialfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.