Fysik

mht. kraft

20. september 2013 af Lescort - Niveau: A-niveau

Hej, har et spm. 

I kuglestød benyttes en kugle med massen 7.26 kg. En kuglestøder står med kuglen i
hvile (se figur), dernæst skubber han kuglen med konstant kraft, så den bevæger sig retlinet indtil
den slippes i højden 2.20 m over jordoverfladen. Det kan antages, at det kun er
kuglestøderens arm, der bevæger sig. Hastigheden når kuglen slippes danner vinklen med
vandret. Kuglestøderens arm har længden 0.60 m. Fra kuglestøderen slipper kuglen til den
rammer jorden går der tiden 2.05 s. Den rammer jorden i den vandrette afstand L =18.4 m fra
hvor kuglen blev sluppet.


c) Tegn et kraftdiagram for kuglen under stødet. Bestem størrelse og retning i forhold til vandret af
den konstante kraft, hvormed kuglestøderen har påvirket kuglen under stødet.

Jeg har tegnet en diagram der viser at der er både en tyngdekraft og en kuglestøderns kraft. jeg er i tvivl om mht. til at bestemme størrelsen og retningen af denne kraft. Jeg har delt kuglestøderns kraft til komposenter Fx og Fy . så min resulternde kraft (det de spørge om?) er ∑F=F-W  hvor F er delt op til Fx og Fy, og den med Fx=m*ax   den med Fy=m*ay hvor ay er -9.82. 

ax vil jeg finde vha. start fart og slut fart og positioner, til sidst vil jeg samle alle krafter dvs.  ∑F=F-W. 

er jeg på den rette spor? jeg har ikke brugt vinklen i det her tilfælde, derfor føler jeg at der må være noget galt. pleas hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2013 af peter lind

Du kommer altså til at vedlægge den figur, for at vi kan besvare spørgsmålet. Også gerne det kraftdiagram du har tegnet


Svar #2
20. september 2013 af Lescort

Hej igen. Jeg har vedlagt min tegning af FBD.
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2013 af peter lind

Det er vigtigere med figuren fra opgaven, så man kan se hvad det egentlig går ud på


Svar #4
20. september 2013 af Lescort

der er desværre ingen figur på opgaven :0(


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. september 2013 af peter lind

Så må du forklare mere udførlig hvad der menes med "En kuglestøder står med kuglen i
hvile (se figur), dernæst skubber han kuglen med konstant kraft, så den bevæger sig retlinet indtil
den slippes i højden 2.20 m over jordoverfladen"


Svar #6
20. september 2013 af Lescort

Der var kun et billede vedlagt.  

Vedhæftet fil:image.jpg

Svar #7
20. september 2013 af Lescort

med kuglen i hviler, betyder at start fart er 0, hvor han ikke endnu har sluppet kuglen, så han strækker sin arm der er 0.60 m lang og slipper kuglen ved 2.20 m højde over jordoverflade. 


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. september 2013 af peter lind

Jeg går ud fra at du har fundet hastigheden af kuglen når den forlader hånden. Du må gå ud fra at kuglen er blevet påvirket af en konstant resulterende kraft, der har en retning, der har vinkelen 45º med vandret. Denne kraft kan nemmest findes af at arbejdet, den udfører er kraft*vej som er ændringen af den kinetiske energi af kuglen altså F*s = ½mv2 Denne kraft er så summen af tyngdekraften og kraften fra kuglestøderen


Svar #9
20. september 2013 af Lescort

jeg er enten ubekendt med din formel eller har glemt den. hvad stå s for i din formel  F*s = ½mv2?

ja, jeg har fundet hastigheden af kuglen lige så snart den forlader hans hånd. 

vil det så sige at jeg isolere den resulternde kraft så jeg ender med F=( ½mv2)/s  ??

tak


Brugbart svar (1)

Svar #10
20. september 2013 af peter lind

s er strækningen kraften har virket her er det længden af kuglestøderens arm. Det er definitionen på arbejde der bruges.

Hvis du ikke kan lide metoden. kan du også bruge ligningerne for en bevægelse med konstant acceleration

Til det sidste spørgsmål: ja


Svar #11
20. september 2013 af Lescort

tusind tak peter :0) det hjalp meget 


Skriv et svar til: mht. kraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.