Kemi

Beregn indhold af jern i spegepølsen som mg/100 g.

23. september 2013 af DKPS (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej håber på noget hjelp 

En spegepølse skal undersøges for jern. Der afvejes 1,193 g pølse, som oplukkes med salpetersyre og overføres til 100,00 ml målekolbe. Fra denne kolbe afpippetteres 20,00 ml, som fortyndes til 100,00 ml. Den fortyndede prøve måles på spektrofotometer og giver en absorbans på 0,431.

a) Beregn spegepølsens indhold af jern som mg/100 g. 

Tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2013 af Heptan

Har du et datasæt for koncentrationerne og absorbansen?

Eller evt en ekstinktionskoefficient-værdi?


Svar #2
24. september 2013 af DKPS (Slettet)

ja det har jeg 

Fe mg/L:  0,000   0,20   0,4   0,8   1,20   2,00

Abs.: 0,000   0,092   0,180   0,368   0,552   0,921


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2013 af Heptan

Perfekt - du skal omregne øverste kolonne til mol/L. Så kan du lave en lineær regression/graf og få en ligning. Den ligning skulle meget gerne opfylde Lambert-Beers lov. Hældningen er den såkaldte "ekstinktionskoefficient". Aflæs denne og skriv den i dit udtryk for Lambert-Beers lov.

Herefter kan du bruge din model, altså ligningen, til at beregne koncentrationen ved absorbans = 0,431.

Koncentrationen ganges med 5, fordi det kun var de 20 mL ud af de 100 mL der blev udtaget. Denne omregnes til mol ved formlen c=n/V. Denne omregnes til g ved n=m/M. Og til sidst omregnes den til mg ved at gange med 1000. Så har du indholdet af jern i spegepølse med enhed mg/100g.


Svar #4
30. september 2013 af DKPS (Slettet)

Min ligning bliver y = 0,461 x - 0,0013 og så er jeg ik helt med hvad jeg skal gøre efter? 


Svar #5
30. september 2013 af DKPS (Slettet)

tror jeg har løst opg men er ikke sikker håber jeg for hurtig svar om det er rigtigt eller forkert 

har min ligning som jeg omskriver 

y = 0,461 x - 0,0013

A = 0,461 c - 0,0013

c = (A + 0,0013) / (0,461)

c= (0,050 + 0,0013) /(0,461)

c = 1,1112 

er det så resultatet 1,1112


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. september 2013 af Heptan

Hvis din ligning er rigtig, så kan du beregne koncentrationen sådan her: (du kan se bort fra tallet -0,0013):

A=0,461c

c=0,431/0,461=0,935

Det er det samme som du har gjort, men absorbansen er 0,431 og enheden bliver mol/L. Det skal omregnes til mg jern/100g spegepølse. Omregn koncentrationen til mg, og gang med 5 for at få /100g.


Svar #7
30. september 2013 af DKPS (Slettet)

Og hvordan omregner jeg det? skal jeg bare divider med 1000 for at få det til mg 

så min udregning kommer til at se sådan ud 

c=0,431/0,461=0,935

c = 0,935/1000 = 0,000935

c = 0,000935 x 5 = 0,004675 mg/100g 


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. september 2013 af Heptan

Nej

cV=m/M

0,935*0,100L=m/M(Fe)

isolér m. enheden er g, gang med 1000 for at for mg jern/(1,193 g spegepølse/5). Gang med 5 for at få mg jern/1,193 g spegepølse (jeg kalder det lige for "S"). Opstil ligningen: ("S" = x/100g) løs ligningen for x ... det er måske lidt kringlet, men det er vist rigtigt.

Fordi der jo er afvejet 1,193 g pølse, og du skal angive det "pr 100 g" så det skal jo omregnes. Og så er det jo også fortyndet.


Svar #9
01. oktober 2013 af DKPS (Slettet)

Jeg er ikke med på Svar #8 :(


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. oktober 2013 af Heptan

Hvad er du i tvivl om? :)


Svar #11
01. oktober 2013 af DKPS (Slettet)

Det her

isolér m. enheden er g, gang med 1000 for at for mg jern/(1,193 g spegepølse/5). Gang med 5 for at få mg jern/1,193 g spegepølse (jeg kalder det lige for "S"). Opstil ligningen: ("S" = x/100g) løs ligningen for x ... det er måske lidt kringlet, men det er vist rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. oktober 2013 af Heptan

Fejl i #8: linje 4. Man skal dividere med 1000.

Beregninger (i mit cas værktøj):

0,935 mol/L*0,100L=m/(55,845 g/mol)

                    ⇔                   

m=5,2215075•g•mol^(-1)•L=5,2215075•mg•1000^(-1)≈0,005221507500000001•mg

Løsningsbetingelser:  0,01790670606142≠0 ; g≠0 ; mol≠0

Dette er for 1,193 g spegepølse/5. Jeg ganger med 5:

0,005221507500000001•mg•5≈0,0261075375•mg

Jeg beregner hvor meget det er pr. 100 g:

0,0261075375mg/1,193g=x/100g

                  ⇔

x=2,188393755238894•mg

I spegepølse er der 2 mg jern pr. 100 g.


Skriv et svar til: Beregn indhold af jern i spegepølsen som mg/100 g.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.