Matematik

Find amplituden, omega og Phi

25. september 2013 af AlexKlug (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Nogle der kan hjælpe med hvordan jeg finder disse ting ?

Amplituden kan jeg slet ikke finde noget om .. men for at finde omega har jeg formlen:

ω=2π*T

Min T er 13 .. så det må være 13 gange 2 pi .. men det giver 81,6814. Kan det passe?

og igen med Phi .. den kan jeg heller ikke finde noget om.

Kan i hjælpe mig med at finde de rigtige formler til at regne tingene ud?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Vinkelhastigheden er

ω = 2π/T

Start med at formulere hele opgaven.


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. september 2013 af peter lind

En bølge kan beskrives ved formlen

y = A sin(kx-ωt+φ)

A kaldes ampltuden. φ er fasen. Der gælder ω = 2π/T hvor T er svingningstiden. Den formel du angiver er altså forkert


Svar #3
25. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

ja okay det var så allerede en stor hjælp :)

Opgaven:
"Aflæs ved hjælp af de indtegnede data relevante konstanter. Du skal gøre rede for
hvordan du kommer frem til konstanterne"

Dette er så mine dataer, Tiden måles i timer:

Tid
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Højde (meter)
2,22 2,76 3,50 4,16 4,72 5,02 4,90 4,58 3,98 3,10 2,36 2,02 2,06 2,22

Jeg går ud fra jeg skal bruge den funktionsforskrift:

f(t)=a*sin(ω+t+phi)+k


Svar #4
25. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

k er den ikke 2.2, da det er der den skære y aksen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2013 af peter lind

Ja brug regressionsanalyse til at finde parametrene i funktionen


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, men du skal skrive den ordentligt

f(t) = a·sin(ωt+φ) + k

(hvis du kan skrive ω kan du vel også skrive φ) ? Der skal ikke noget + mellem ω og t.


Svar #7
25. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

ja okay kunne bare ikke finde phi mærket i de symboler :)
Men ja så det er den formel jeg skal bruge 

Men hvordan laver man en regressionsanalyse?


Svar #8
25. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

Er det egentlig nødvendigt at finde/bruge φ ?
Der er en opgave i min matematikbog der ligner den jeg skal lave utroligt meget.
Men der har de kun brugt denne formel:

f(t)=a·sin(ωt)+k

Kan jeg bare nøjes med at bruge den?


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det kan du jo kun nøjes med, hvis fasen φ faktisk er 0 .

Start med at bestemme forskydningen k og amplituden a.


Svar #10
25. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

Jeg har regnet mig frem til at amplituden er 1.5

(Ymaks-Ymin)/2 = A

Og k kan jeg ved se, da den starter på 2.2?

Hvordan ved jeg så om φ er 0?


Brugbart svar (1)

Svar #11
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

k finder du bedre som k = (ymax + ymin)/2 .

En sinusfunktion med  fase φ = 0 har f(0) = k .


Svar #12
25. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

Det giver så at k = 3.52 .. men hvordan kan det være når den skal skære y-aksen på 2.2?

Er der så også en forskydning på x-aksen for at få den til at passe?

Lige nu er grafen med alle mine punkter ikke ens med den jeg skriver ind i geogebra. Jeg har skrevet funktionforskriften:

f(t) = 1.5sin(0.48t) + 3.52

Da amplituden er 1.5. ω = 0.48 og k= 3.52


Brugbart svar (1)

Svar #13
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Fasen φ er jo netop den forskydning på x-aksen. Konstanten k er det stykke som grafen er forskudt i y-aksen.

Nu kan du så vurdere fasen φ .


Svar #14
25. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

Så det er kun en vurdering?
Kan man ikke regne sig frem til den forskydning?


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

De andre konstanter er jo også kun bestemt ved en god vurdering. Du kan se, at f(t) er meget tæt på k for t = 2, så fasen φ kan bestemmes ud fra det.


Svar #16
25. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

Hvordan kan værdierne kun være en halv svinging?
De starter på 2.2 .. så går de op til 5.02 .. også ned til 2.02 hvor de så går op til 2.2 igen. Det må da være en hel svinging? :)


Svar #17
25. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

ω = 2π/T

Er T ikke hele svingingstiden? Altså i dette tilfælde 13 timer?


Brugbart svar (0)

Svar #18
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Jeg beklager den midlertidige bemærkning i #15. Den er slettet igen. Hele svingningstiden er T = 13.


Svar #19
25. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

Helt iorden :)

Men kan jeg så sætte 2.2 ind i ligningen?

f(2.2) = 1.5sin(0.48·2.2+φ) + 3.52

Også løse ligningen med hensyn til φ, så jeg finder den når y koordinatet er 2.2? :)


Svar #20
25. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

Jeg har prøvet at løse den i Maple, og jeg synes svaret ser fornuftigt ud:

solve(2.2 = 1.5·sin(0.48·0+φ)+3.52, {φ});


                      {φ = -1.075862200}

Jeg løser ligning med hensyn til φ, som så bliver *1.07586, hvilket passer rimelig godt med kurven.

Den rykker sig ihvertfald hen, så y koordinatet er på (0;2,2)

Jeg har sat ligning lig med 2.2, da det er y aksen. også sat t, som er tiden lig med 0, da det er 0 på x-aksen vi vil finde.

virker det rigtigt ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.