Matematik

At opløfte i brøker

03. oktober 2013 af timmeG (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej SP

Jeg har lidt problemer med at regne når man opløfter i brøker, så jeg tager nogle eksempler:

x^1/2=sqrt(x)

x^1/3=3sqrt(x)

x^-1/2=1/sqrt(x)

x^-1/3=1/3sqrt(x)

Det her fortsætter, men hvad så med når man opløfter noget i 2/4, eller -2/4, altså når der står noget andet end 1 i tæller?

Når det er negativt, siger man 1/, men hvad kommer så derefter?

vh. Thomas


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Generelt gælder der, at

xp/q = q√(xp) , og

x-p = 1 / xp

Lad være med at kalde det 3sqrt . Benyt symbolet 3√ i stedet.

Benyt også, at 2/4 = 1/2 .


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. oktober 2013 af mathon

       3sqrt(x)  er forkert: det er ikke "tredje kvadratrod" men 3. rod

       x1/3 = 3√(x)


Svar #3
03. oktober 2013 af timmeG (Slettet)

Ja 2/4 var nok et dårligt eksempel. 

Og jeg skal nok bruge symboler næste gang, men der står ellers 3. rod, bare på en meget grim måde. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, 3√ kaldes den 3. rod (eller kubikroden), men i computersprog bruges sqrt (square root) udelukkende om kvadratroden.


Skriv et svar til: At opløfte i brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.