Kemi

Beregning af pH og koncentrationer

05. oktober 2013 af snilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen. Jeg sidder med en opgave, som jeg svært ved. 

Beregn pH i 0,0100 M CH3COOH
- pH=1/2*(4,76-log(0,1)=3,38
Beregn [H3O+]
- Her har jeg gjort følgende. Jeg ved ikke om det er helt korrekt, og om man kan bruge formlen.
[H3O+]2=Ks*cs=1,74*10-5*0,1=1,74*10-7
√1,74*10-7=0,00417 M

Hvordan beregner man [CH3COO-] og [CH3COOH]?

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. oktober 2013 af mathon

    
     pH = (1/2)•(4,76 - log(0,01)) = 3,38

     [H3O+] = 10-pH = 10-3,38 = 4,17·10-4 M


     pufferligningen
     giver:    
               pH = pKs + log(cb/cs))

               cb/cs = 10pH-pKs

              [CH3COO-] / [CH3COOH] = 103,38-4,76


Svar #2
05. oktober 2013 af snilo (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt, jeg kender jo stadig ikke koncentrationerne?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. oktober 2013 af mathon


 når
          a/b = c
er
          a/(a+b) = c/(1+c)


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. oktober 2013 af mathon

                    cb/cs = 103,38-4,76 = 0,041687

                    cb/(cb+cs) = 0,041687/1,041687 = 0,0400

                    cb = c(CH3COO-) = 0,0400•ctotal = 0,0400•(0,01 M) = 0,0004 M

                    cs = c(CH3COOH) = (0,0100 M) - (0,0004 M) = 0,0096 M
                  
 


Svar #5
05. oktober 2013 af snilo (Slettet)


Skriv et svar til: Beregning af pH og koncentrationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.