Matematik

Definitionen på potens

05. oktober 2013 af overkontroversiel (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Hvad er den korekte og professionelle definition på potens?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. oktober 2013 af mathon

definition
                    an = en•ln(a)    a ∈ R+       n ∈ R

når n ∈ Z  kan a ∈ R
jævnfør folkeskoledefinitionen

                               n faktorer
           an = a•a•a•…………•a•a•a


Svar #2
05. oktober 2013 af overkontroversiel (Slettet)

Hvordan vil man kun med matematiske symboler vise 

når n ∈ Z  kan a ∈ R


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. oktober 2013 af mathon

du kan jo skrive
                             f(x) = xa = ea•ln(x)   Dm(f) = R+

hvis a er hel, kan definitionsmængden udvides til Dm(f) = R
med definitionen
                                             a
                            f(x) = xa = ∏xi
                                             1
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. oktober 2013 af LeonhardEuler

#3

Du mener vel hvis a er hel og et lige tal.   

Når n ∈ 2Z  kan a ∈ R

  


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er ikke nødvendigt at forudsætte at a er et lige tal. Men det må forudsættes, at a er et naturligt tal, dvs et helt, positivt tal. Et produkt kan udmærket have et ulige antal faktorer.


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. oktober 2013 af LeonhardEuler

Undskyld. Jeg mener at eksponenten n skal være være et helt tal for at a kan være et vilkårligt reelt tal.

Da

Så kan a ∈ R+   og   n ∈ R 

(Da man ikke kan tage In(x) af et negativt tal og n kan være et vilkårligt tal)

Men jeg forstår ikke helt hvad Mathon skriver

hvis a er hel, kan definitionsmængden udvides til Dm(f) = R

Det passer da ikke ... 

For hvis n tilhører et lige heltal (lige Z) så kan a ∈ R

Hvordan vil du forklare det at hvis n ∈ Z så kan a ∈ R


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. oktober 2013 af LeonhardEuler

Har det noget med at gøre med at man kan tage In(x) af et negativt tal, men at det bare bliver til et kompleks tal eller...


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Mathon starter med at definere funktionen

f(x) = xa = ea·ln(x)

der er defineret for x > 0 , da ln(x) kun er defineret for x > 0 . Mathon skriver (og mener) så videre, at hvis a er heltallig og positiv, kan funktionen f(x) udvides til at have hele R som sin definitionsmængde ved at benytte definitionen

f(x) = xa = x·x·...·x   (i alt a faktorer).

Bemærk, at spørgsmålet om definitionsmængde drejer sig om definitionsmængden for f(x) .

Det er lidt uheldigt, at du benytter en anden notation end den, der er benyttet tidligere i diskussionen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. oktober 2013 af LeonhardEuler

Aha. Tusind tak. Jeg havde desværre misforstået noget.


Skriv et svar til: Definitionen på potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.