Kemi

Syntese: afstem ligning, finde udbytte% , teoretisk udbytte og w/w%

06. oktober 2013 af DKPS (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej er der en her inde der kan hjælpe mig 

Ved en syntese af kobbersulfat,pentahydrat benyttes kobber og svovlsyre. 

a) Afstem følgende ligning:

Cu + H2SO4 + H2O → CuSO4,5H2O + SO2

Der tages 200 g Cu i arbejde.

b) Hvor mange ml 90 w/w% H2SO4 skal benyttes til syntesen?

c) Hvad er det teoretiske udbytte af syntesen?

Der dannes 467 g CuSO4,5H2O

d) Hvor stor udbytteprocent opnås?

Udbytteprocenten er ikke tilfredsstillende og der opstår mistanke om, at svovlsyren ikke har den styrke, som er skrevet på flasken.

1 mL af svovlsyren fortyndes til 10,0 ml med dem. vand. Heraf udtages 1 ml, der fortyndes til 20,0 ml

e) Hvor mange ml 0,1514 M NaOH ville du forvente, de 20,0 ml svovlsyre skulle titreres med, såfremt svovlsyren havde den på etiketten anførte styrke?

Der benyttes i stedet 18,75 ml 0,1514 M NaOH til titreringen.

f) Beregn det teoretiske udbytte og udbytteprocenten med den aktuelle svovlsyrekoncentration. 

Tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2013 af AngelOneOne

A)

Cu + 2 H2SO4 + 3 H2O -->  CuSO4 * 5H2O + SO2

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2013 af mathon


                                   Cu (s)   +   H3O+ (aq)   +   4 H2O (l    --->    [Cu(H2O)4]2+ (aq)   +   H2 (g)

på molekylform

                                   Cu (s)   +   H2SO4 (aq)   +   5 H2O (l    --->    [Cu(H2O)4]SO4•H2O (aq)   +   H2 (g)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2013 af mathon

                       0             +6                        +2                +4
                      Cu (s)    +   SO42- (aq)   --->   Cu2+ (aq)   +   SO2 (g)



        op   ned   antal
Cu    2                1
S              2        1

.

afstemning af oxidationstrin

                      Cu (s)    +   SO42- (aq)   --->   Cu2+ (aq)   +   SO2 (g)

afstemning af ladning

                      Cu (s)    +   SO42- (aq)   +   4 H+   --->   Cu2+ (aq)   +   SO2 (g

afstemning af hydrogen

                      Cu (s)    +   SO42- (aq)   +   4 H+   --->   Cu2+ (aq)   +   SO2 (g)   +   2 H2O

oxygen stemmer

.

svarende til

                              Cu (s)    +   2 H2SO4 (aq)   --->   CuSO4 (aq)   +   SO2 (g)   +   2 H2O


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. oktober 2013 af mathon

molforholdet             Cu : H2SO=  1 : 2

masseforholdet        Cu : H2SO4 = 63,546 : 98,077  =  1 : 1,5434

                                 200 g Cu ækvivalerer (200 g) • 1,5434 = 308,68 g ren H2SO4


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. oktober 2013 af mathon

hvilket kræver
                           (308,680 g) / 0,90 = 342,978 g    90w/w% svovlsyre med densiteten 1,639 g/mL

90w/w% svovlsyres molaritet er

                           cs = 0,90 • (1639 g/L) / (98,077 g/mol) = 15,04 M


Svar #6
07. oktober 2013 af DKPS (Slettet)

Er ikke helt med på Svar #4 og Svar #5 er det løsningen til opg b. og hvis det er hvordan kan det passe når man skulle få hvor mange ml og ikke M :/ er forvirret :S håber på hjælp hurtigst muligt :)


Skriv et svar til: Syntese: afstem ligning, finde udbytte% , teoretisk udbytte og w/w%

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.