Kemi

Hjælp til kemi opgaver

07. oktober 2013 af REissa (Slettet) - Niveau: B-niveau

I hvilken retning forløber følgende reaktioner (skal begrundes):

Mg(s) + Zn2+(aq) — Mg2+(aq) + Zn(s)
H2(g) + Zn2+(aq) — 2H+(aq) + Zn(s)
Cu2+(aq) + Pb(s) — Pb2+(aq) + Cu(s)
Mg2+(aq) + Fe(s) — Mg(s) + Fe2+(aq)
2Al(s) + 3Cu2+(aq) — 2Al3+(aq) + 3Cu(s

og 

Rengøringsmidler som f.eks. Klorin, indeholder både hypochlorit-ioner og chlorid-ioner, f.eks. i form af NaClO og NaCl. Andre rengøringsmidler er sure. Ind imellem blander forbrugerne rengøringsmidlerne i forventning om at de så er meget mere virksomme.

Uheldigvis reagerer ClO- og Cl- under sure betingelser og danner chlorgas, Cl2.

Hvilken type reaktion er der tale om – begrund svaret med kemiske argumenter ?

Opskriv og afstem reaktionsskemaet for reaktionen under sure betingelser.

Antag at Klorin indeholder 5 masse-% NaClO og overskud af NaCl. Hvor mange mol Cl2 kan der dannes af 1 liter Klorin (antag at densiteten af Klorin er 1 g/mL).
Hvor mange liter Cl2 gas svarer denne stofmængde til, ved 1 bar og 20oC ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2013 af mathon

Til besvarelse af de første opgaver benyttes metallernes elektrokemiske spændingsrække.

se
http://www.biosite.dk/leksikon/spaendingsraekken.htm


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

     +1               -1                    0
     ClO-     +     Cl-     ----->     Cl2

     Cl oxideres med 1
     Cl reduceres med 1

Afstemning af stigning og fald (lige meget der oxideres, som der reduceres)    
     ClO-      +     Cl-     ----->     Cl2

Afstemning af ladning med 2 H+ på venstre side
     2 H+     +     ClO-     +    Cl-     ----->     Cl2    

Afstemning af hydrogen med H2O på højre side
     2 H+     +     ClO-     +    Cl-     ----->     Cl2     +     H2O       

Oxygen stemmer

Dvs. redoxreaktionen ser sådan ud
     2 H+(aq)     +     ClO- (aq)     +    Cl- (aq)     ----->    Cl2 (g)     +     H2O (l)      
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2013 af mathon

                    +1           -1              0         0
                    ClO-   +   Cl-   --->   Cl   +   Cl

.
       ned   op   antal
Cl     1               1
Cl             1       1

.

afstemning af op- og nedgange

                    ClO-   +   Cl-   --->   Cl   +   Cl

afstemning af ladning

                    ClO-   +   Cl-   +   2 H+   --->   Cl2

afstemning af hydrogen

                    ClO- (aq)   +   Cl-(aq)   +   2 H+(aq)   --->   Cl2 (g)   +   H2O (l)

oxygen stemmer

evt.

                    ClO- (aq)   +   Cl-(aq)   +   2 H3O+(aq)   --->   Cl2 (g)   +   3 H2O (l)


Svar #4
07. oktober 2013 af REissa (Slettet)

Tusind tak til jer begge! 

Men ved den første opgave er jeg stadig ikke helt med. Hvad gør man der?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2013 af mathon

    Et metal M1, som i spændingsrækken står til venstre for et metal M2
    vil i kontakt med M2's ioner donere elektroner til disse
   
    som for monovalente metaller
    giver:

                  
                        M1 (s)   +   M2+ (aq)   --->   M1+ (aq)   +   M2 (s)


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. oktober 2013 af mathon

1 L klorin har massen 1000 g
heraf er
                  m(NaClO) = 0,05•(1000 g) = 50 g

                  n(Cl2) = n(NaClO) = (50 g) / (74,442 g/L) = 0,6717 mol


                 V(Cl2) = (n • R • T) / p

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

Dvs.

     Mg (s)     +     Zn2+ (aq)     ----->     Mg2+ (aq)     +     Zn (s)

     Zn (s)     +    2 H+ (aq)     ----->     Zn2+ (aq)     +     H2 (g)

Osv.

   


Skriv et svar til: Hjælp til kemi opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.