Kemi

Koncentration af produkter i ligevægtsreaktion

09. oktober 2013 af Imhere (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået stillet opgaven:

Ligevægtskonstanten K=1,6*10^-3 for ligevægten: 2NOBr (g) <--> 2NO (g) + Br_2 ved 25 grader Celsius.

0,0200 mol NOBr spærres inde i en beholder med et rumfang på 1,00 L, der termostateres ved 25 grader Celsius.

Beregn koncentrationerne af NOBr, NO og Br_2, når ligevægten er indtrådt, ud fra forudsætningerne:


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

     hvilke forudsætninger?
     skriv hele opgaveformuleringen


Svar #2
09. oktober 2013 af Imhere (Slettet)

Forudsætningerne var dem som beskrevet ovenfor. Lavede bare en fejl i formuleringen. :-)

Men ordret lyder opgaven:

For ligevægten 2 NOBr (g)<-->2 NO (g) + Br_2 (g) er K=1,6*10^-3 M ved 25 grader Celsius. 0,0200 mol NOBr spærres inde i en beholder med et rumfang på 1,00 L, der termostateres ved 25 grader Celsius.

Beregn koncentrationerne af NOBr, NO og Br_2, når ligevægten er indtrådt.


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

                     2 NOBr (g)     <----->      2 NO (g)     +     Br2 (g)                            K = 1,6 • 10-3 ved 25 oC
Start             0,020 M                          0 M                 0 M
Ligevægt      0,020 M - 2x                    2x                      x

Ved ligevægt

                      [NO]2 • [Br2]
               K = ------------------
                          [NOBr]2

                                      (2x)2 • x
               1,6 • 10-3 = ------------------
                                   (0,020 - 2x)2

                    x = 0,0039033

Ligevægttskoncentrationerne

                 [NOBr] = 0,020 - 2x = 0,0122 M

                 [NO] = 2x = 0,0078 M

                 [Br2] = x = 0,0039 M
 
 


Skriv et svar til: Koncentration af produkter i ligevægtsreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.