Kemi

Hvilken oxidationstrin har svovl i disse forbindelser? Og Afstem følgende reaktionsligning, og Beregn indholdet af svovldioxid i vinen i mg pr. liter.

09. oktober 2013 af DKPS (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej håber på en del hjælp. Er virkelig blank :/

Svovldioxid forekommer i vin på formen H2SO3 eller HSO3-, men beregnes som SO2.

a) Hvilken oxidationstrin har svovl i disse forbindelser?

Ved en analyse for indholdet af svovldioxid i vin afpippetteres 25 mL 1,0 mol/L natriumhydroxid over i en 500 mL konisk kolbe, hvorefter der tilsættes 25,00 mL rødvin. Efter 5 minutters henstand tilsættes 5 mL stivelse og 15 mL 2M H2SO4. Der titreres omgående med 0,00502 M iod til farveomslag.

b) Afstem følgende reaktionsligning:

HSO3- + I2 → SO42- + I-

Forbruget af iod-opløsning ved en 3-dobbeltbestemmelse bliver:

7,82 mL

7,79 mL

7,85 mL

c) Beregn indholdet af svovldioxid i vinen i mg pr. liter. (Såfremt ligningen ikke er afstemt, anvendes molforholdet 1:1 mellem I2 og svovldioxid).

d) Beregn CV på bestemmelsen.

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2013 af mathon

                   +4              +4              +4
                H2SO3         HSO3-          SO2


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2013 af mathon

b)
                                    +4             0         +6             -1
                                   HSO3-   +   I2   →   SO42-   +   I-                (uafstemt)


Svar #3
09. oktober 2013 af DKPS (Slettet)

Og når den er afstemt :/ og hvad med a)


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2013 af mathon


              Den opmærksomme og gode læser har bemærket besvarelsen af a) i #1!


Svar #5
09. oktober 2013 af DKPS (Slettet)

:S det er mig der sover sorry haha så er halvdelen af opg løst b skal bare afstemmes :/


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. oktober 2013 af mathon

…så gør du bare det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

d


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. oktober 2013 af mathon

b)

       op   ned   antal
S     2                1      
I              1        2

.

afstemning af op- og nedgange

                                   HSO3-   +   I2   →   SO42-   +   2 I- 

afstemning af ladning

                                   HSO3-   +   I2   +   3 OH-   →   SO42-   +   2 I- 

afstemning af hydrogen

                                   HSO3-   +   I2   +   3 OH-   →   SO42-   +   2 I-   +   2 H2O

oxygen stemmer

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. oktober 2013 af mathon

i gennemsnit
                                  7,82 mL I2
                                  n(I2) = (0,00785 L) • (0,00502 mol/L) = 3,92564·10-5 mol

                                  3,92564·10-5 mol I2 ækvivalerer 3,92564·10-5 mol SO2

M(SO2) = sum({1,2}*{32.065,15.999}) g/mol = 64,063 g/mol

                                  m(SO2) = n • M = (3,92564·10-5 mol) • (64,063 g/mol) = 0,002515 g = 2,515 mg

indhold af SO2 i rødvinen
                                            m/V = (2,515 mg) / (0,025 L) = 100,6 mg/L

                                


Svar #10
11. oktober 2013 af DKPS (Slettet)

Svar #9  er det løsningen til c) 


Svar #11
12. oktober 2013 af DKPS (Slettet)

Hvordan kan jeg finde CV på bestemmelsen?


Skriv et svar til: Hvilken oxidationstrin har svovl i disse forbindelser? Og Afstem følgende reaktionsligning, og Beregn indholdet af svovldioxid i vinen i mg pr. liter.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.