Matematik

Partielt aflede, eksempel

14. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg kan ikke lige forstå det vedhæftede eksempel. Når man differentiere med hensyn til x bliver det:

2x+y3+ycos(xy)

Men, når man så differentiere med hensyn til y, forstår jeg ikke hvor det bliver:

0+3xy2+cos(xy)x          (hvorfor bliver x2 nul når man differentiere med hensyn til y)

Vedhæftet fil: eksemppart.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
14. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om funktionen

f(x,y) = x2 + xy3 + sin(xy) .

Når man beregner ∂f/∂y skal man betragte x som en konstant og y som den variable. Leddet x2 er derfor en konstant, der forsvinder ved differentiation efter y. Derfor fås

∂f/∂y = 3·xy2 + x·cos(xy)


Svar #2
14. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Når man differentiere med hensyn til x hvorfor betragter man ikke y som konstant?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det gør man da netop også.

∂f/∂x = 2x + y3 + y·cos(xy)

(Partielt afledede, hedder det).


Svar #4
14. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Tak for det, kan godt se det nu.


Svar #5
14. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Hvis funktionen hed (x,y) =y2 + x2 + xy3 + sin(xy) , og man diffferentierede mvh til x, så ville det blive

0+2x+y3+ycos(xy) ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Jo, det er korrekt.


Skriv et svar til: Partielt aflede, eksempel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.