Kemi

Syrer og baser!

15. oktober 2013 af maikenC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe med denne opgave?

Ethansyre, phosphorsyre og flussyre er tre ikke-stærke syrer.
Natriumsulfid er en ionforbindelse som dissocierer i vand til natriumioner og sulfidioner. Sulfidionen er en ikke-stærk base.
Beregn [H3O+], [OH-], pH og pOH i følgende opløsninger:

0,25 M CH3COOH
0,01 M H3PO4
0,02 M HF
0,003 M Na2S

 Hvor stor en brøkdel af de formelle koncentrationer er omdannet i a) til d)?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2013 af mathon

alle beregninger tager udgangspunkt i temperaturen 25ºC:

0,25 M CH3COOH    pKs = 4,75

                 [H3O+]2
             -------------- = 10-pKs
             cs - [H3O+]
.

                      [H3O+]2
             ----------------------- = 10-4,75
             (0,25 M) - [H3O+]

hvoraf
             [H3O+] = 0,0021 M

             [OH- ] = (10-14 M2) / [H3O+] = (10-14 M2) / ( 0,0021 M) = 4,76·10-12 M

             pH = -log([H3O+]) = -log(0,0021) = 2,7

             pOH = 14 - pH = 14 - 2,7 = 1,3

.

             [H3O+] = α • cs

                   [H3O+]     0,0021 M
             α = --------- = ------------ = 0,0084 = 0,84%
                       cs          0,25 M

            


Svar #2
16. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Er dette rigtigt beregnet for basen 0,003 M Na2S?

α beregnes: CB*α2+KB*α-KB=0

KB= 10-pKs = 10-0,10

CB=0,003M

På lommeregner (α):

Solve(0,003*X^2+10^-0,10*X-10^-0,10=0,X) = 0,997

α = 0,997

[OH-]= α*CB à 0,997*0,003M = 0,0029M

[H3O+]= Kv/[OH-] --> (1,0*10-14)/0,0029M = 3,45*10-12

pOH= -log (α*CB) --> -log(0,0029M) = 2,54

pH = 14-pOH --> 14-2,54 = 11,46


Svar #3
16. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

og er dette rigtigt besvaret?

Hvor stor en brøkdel af de formelle koncentrationer er omdannet i a) til d)?

a.  α = 0,0084 = 0,84%

b. α = 0,571 = 57,1%

c. α = 0,168 = 16,8%

d. α = 0,997 = 99,7%


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. oktober 2013 af mathon

#2

      Ja

               …bortset fra glemte enheder.


Svar #5
16. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Hvor henne?:)

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. oktober 2013 af mathon

   [H3O+] = Kv / [OH-] --> (1,0*10-14 M2 ) / (0,0029 M) = 3,45*10-12 M

.

pOH= -log (α*{cb}) --> -log(0,0029) = 2,54


Skriv et svar til: Syrer og baser!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.