Kemi

Ph beregning

16. oktober 2013 af CSCS (Slettet)

Hej SP
Jeg skal beregne pH ved 1. ækvivalens punkt.

Jeg kender ka-værdierne for malonsyre.

20,0 mL af den 0,100 M opløsning af malonsyre titreres med en 0,100 M opløsning af NaOH. Først tilsættes 20 mL NaOH opløsning

Hvordan gør jeg nu?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2013 af mathon

     20,0 mL 0,100 M opløsning af malonsyre titreres med 20 mL 0,100 M opløsning af NaOH
     hvilket giver
     40,0 mL 0,05 M     HOOC - CH2 - COONa
                         
 


Svar #2
16. oktober 2013 af CSCS (Slettet)

Skal jeg finde stofmængden af  HOOC - CH2 - COONa


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2013 af mathon

     HOOC - CH2 - COO- er en svag monohydron syre.    pKs2 = 5,7

                pH = (1/2)•(pKs2 - log(cb))

                pH = (1/2)•(5,7 - log(0,05)) = 3,5


Svar #4
16. oktober 2013 af CSCS (Slettet)

Hvordan fandt du frem til cb i svar 1?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2013 af mathon

Hver opløsning får - ved blandingen - det dobbelte volumen med "fastholdt" antal mol af HOOC - CH2 - COO- og Na+ - dvs fortyndingsfaktor 2.


Svar #6
16. oktober 2013 af CSCS (Slettet)

Hvordan det?


Svar #7
16. oktober 2013 af CSCS (Slettet)

40,0 mL Volumen fordobles

0,05 M men fastholdt antal mol?


Svar #8
16. oktober 2013 af CSCS (Slettet)

Hvad sker der så når der tilsættes 20 ml mere?


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. oktober 2013 af mathon

n(HOOC - CH2 - COO-) = n(HOOC - CH2 - COOH) = n(Na+) =  (0,020 L) • (0,1 mol/L) = 0,0020 mol.

i 40 mL blanding forefindes 0,0020 mol HOOC - CH2 - COO-

dvs
           [HOOC - CH2 - COO-] = [Na+] = n/V = (0,0020 mol) / (0,040 L) = 0,05 M

 


Svar #10
17. oktober 2013 af CSCS (Slettet)

Ja tak det fandt jeg frem til :)
Men hvis der tilsættes 20 mL naOH mere? (2. ækv)?


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. oktober 2013 af mathon

så haves en 60 mL opløsning indeholden 0,002 mol  NaOOC - CH2 - COONa

                [ -OOC - CH2 - COO- ] = (0,002 mol) / (0,060 L) = 0,0333 M


Svar #12
17. oktober 2013 af CSCS (Slettet)

skal jeg bestemme pkb?


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. oktober 2013 af mathon

   efter 2. titrering
               haves
                    60 mL opløsning indeholdende 0,002 mol  -OOC-CH2-COO- og 0,004 mol Na+

                    [CH2(COO-)2] = (0,002 mol) / (0,060 L) = 0,0333 M

               pKb(CH2(COO-)2) = 14 - 5,7 = 8,3

          
                          pOH = (1/2)(pKb - log(cb)) = (1/2)(8,3 - log(0,0333)) = 4,9

                          pH = 14 - pOH = 14 - 4,9 = 9,1


Skriv et svar til: Ph beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.