Fysik

Beregne begyndelseshastighed hvor der er taget højde for luftmodstanden?

20. oktober 2013 af Romkuglen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle :-) 

Jeg ville høre om det er muligt at beregne v0, hvor man tager højde for luftmodstanden og denne på en eller anden måde indgår i beregningen? 

På forhånd tak! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2013 af peter lind

Det kommer jjo an på hvilken oplysninger du har


Svar #2
20. oktober 2013 af Romkuglen (Slettet)

Jeg har y-max, x-max, accelerationen og gennemsnitshastigheden :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. oktober 2013 af peter lind

Accellerationen varierer jo, så hvad mener du med at du kender accellerationen


Svar #4
20. oktober 2013 af Romkuglen (Slettet)

Har udregnet accelerationen ud fra en parabel, som beskriver bevægelsen, ved at dobbeltdifferentiere. Er det forkert eller? Har brugt stokes lov og fundet friktionen, og ville høre om man kan finde en begyndelseshastighed for kuglen, når man beregner friktionen med?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. oktober 2013 af peter lind

Kan vi ikke få hele opgaven ?


Svar #6
20. oktober 2013 af Romkuglen (Slettet)

Jeg har parablen f(x)= -4,989*t^2+16,11*t-12,42, har fundet a/-g, da det er i forbindelse med et skråt kast. Derudover har jeg kastevidden til at være 1,18 meter og det tog 1,967 sekunder før kuglen igen ramte jorden. Har en gennemsnitshastighed på 0,599 m/s, og en stighøjde på 0,592 og friktionen er på 0,00003305 N. Desuden er elevationen på 31,62 grader. Men er det muligt at beregne en beyndelseshastighed ud fra det her, som tager højde for luftmodstanden? Eller er jeg helt galt på den? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. oktober 2013 af Jerslev (Slettet)

#6: Friktionen mellem hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. oktober 2013 af peter lind

Ja vx(0) = f'(0) = v0*cos(α) hvor α er elevationen


Svar #9
20. oktober 2013 af Romkuglen (Slettet)

Friktionene mellem luften og kuglen, hvor formmodstanden indgår i formlen :-)


Svar #10
20. oktober 2013 af Romkuglen (Slettet)

Så jeg isolerer v0 i ligningen og finder derved begyndelseshastigheden, hvor man medregner luftmodstanden? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. oktober 2013 af peter lind

ja


Svar #12
20. oktober 2013 af Romkuglen (Slettet)

Tusind tak! Men må jeg spørge, hvordan man i denne formel kan se at luftmodstanden er medregnet? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. oktober 2013 af peter lind

Den er medregnet i f(x)


Skriv et svar til: Beregne begyndelseshastighed hvor der er taget højde for luftmodstanden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.