Matematik

Hjælp til indviklet matematisk gåde..

22. oktober 2013 af Sif18 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle sammen! :)

Jeg ville høre om I ikke kunne hjælpe mig med denne lille gåde, som jeg simpelthen ikke forstår:

På et rektangulært bord, skal den lange side være 1,5 meter længere end den korte. Bestem sidelængderne når arealet er 3 m2.

Jeg har tænkt over om den måske skal sættes op som en ligning (x*(1,5+x)), men uanset hvad jeg gør, så giver det ikke det resultat som det skal..

Håber virkelig, at der er nogen, der kan hjælpe :)

Hilsen Sif


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

x*(1,5+x) = 3  <=>

x^2 + 1,5x - 3 = 0

Løs ligningen


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2013 af peter lind

Du er inde på det rigtige. med x som længden af den korteste side er arealet af bordet x(x+1,5)


Svar #3
22. oktober 2013 af Sif18 (Slettet)

Hvad nu hvis man løser den som en andengradsligning? Altså;

x^2 + 1,5x - 3 = 0
d = 1,5^2 - 4 * 1 * (-3) = 13,25
 

x = -1,5 + kvadratrod-13,25/ 2*1             V               x = -1,5 - kvadratrod-13,25/2*1
x = -1,5 + 3,6/2                                        V               x = -1,5 - 3,6/2
x = 2,1/2                                                  V               x = -5,1/2
x = 1,05                                                   V               x = -2,55

Og ligningen går stadig ikke op... 1,05(1,5 + 1,05) = 2,677

Så selvom det er tæt på, så er det ikke det rigtige resultat :'(

Har jeg gjort det forkert (hvilket jeg jo har, da ligningen ikke går som den skal), og er der nogen, der gider forklare mig det? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2013 af Krabasken (Slettet)

Du glemmer parenteserne i dette og tilsvarende udtryk

x = (-1,5 + kvadratrod(13,25))/( 2*1)

Og så kan 13,25 ikke af sig selv blive til minus 13,25

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du har ikke beregnet diskriminanten korrekt:

d = 1,52 - 4·1·(-3) = 2,25 + 12 = 14,25

Heraf fås

x = (-1,5 ± √14,25) / 2


Svar #6
23. oktober 2013 af Sif18 (Slettet)

Tak alle sammen! :D Jeg kan få den til, at den korte længde skal være ca. 1,1m og den lange skal være ca. 2,6m, for at arealet kan blive 3m2 - selvom resultatet helt præcist er 2,89 :) Ved ikke om det skal være mere præcist, men uanset hvad, så tak for jeres hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Resultatet (arealet) er helt præcist 3 m2 , men når du afrunder de funde sidelængder til 1 decimal, er det klart, at man ikke får det præcise areal, når man ganger de afrundede sidelængder sidelængder sammen.

x = -(3/4) + (√57)/4 ≈ 1,1375 , x+1,5 = (3/4) + (√57)/4 ≈ 2,6375

og dermed

x·(x+1,5) = (57/16) - (9/16) = 48/16 = 3


Skriv et svar til: Hjælp til indviklet matematisk gåde..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.