Matematik

Skitse for andengradsligning

24. oktober 2013 af SMS94 (Slettet)

Jeg kender rødderne og det er -2 og 4 og jeg kender toppunkterne og det er (1,-5)

f(x)=ax^2+bx+c 

med de oplysninger jeg har skal jeg lave en skitse  af grafen f og og bestemme fortegnerne for hvert af talerne a og b. 

tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Parabelen går så gennem de tre punkter (-2,0) , (1,-5) og (4,0) .

Man ser, at parabelen vender grenene opad (heraf aflæses fortegnet for a).

Toppunktets x-koordinat xT er positivt, og da xT = -b/(2a) kan man så let bestemme fortegnet for b.

Funktionens forskrift er ud fra rødderne givet ved

f(x) = a·(x+2)·(x-4) ,

hvor så a bestemmes af f(1) = -5 , dvs

a·3·(-3) = -5 , dvs

f(x) = (5/9)·(x+2)·(x-4) = (5/9)·(x2 -2x -8)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2013 af AB2013 (Slettet)

Grafen er en "smilende" parabel med grenene (benene) op ad, som skærer x-aksen i -2 og 4 og har toppunkt i (1,-5).

Faktisk kan man bestemme funktionen 

f(x) = a (x-m)^2+n

f(x) = a (x-1)^2 - 5

0 = a (-2-1)^2 - 5 

0 = 9 a - 5 

a = 5/9

f(x) = 5/9 (x-1)^2 - 5 = 5/9 (x^2 - 2x + 1) - 5 = 5/9 x^2 - 10/9 x + 5/9 - 5 

 Fortegn af b er negativ. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2013 af LeonhardEuler

Generelt benyt at en andengradsligning med 2 nulpunkter kan faktoriseres til

f(x) = ax2 + bx + c  ⇔  f(x) = a•(x - x1)(x - x2

Hvor x1 er (x1,0) og x2 er (x2,0). Altså nulpunkterne.


Svar #4
25. oktober 2013 af SMS94 (Slettet)

Hvordan laver jeg en funktion, som jeg kan sætte i geogobra? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Tegn grafen for funktionen f(x) = (5/9)·(x2 -2x -8) .


Skriv et svar til: Skitse for andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.