Fysik

lydens fart

28. oktober 2013 af plamesaen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er dette rigtigt? jeg skal bestemme lydens fart på to forskellige dage 

den ene dag med -12°C

den anden dag med 28°C

Lydens fart kan beregnes ved følgende formel:

 Vlyd=331m/s* √(?T/273k)

dagen med -12° grader: v = 331m/s * √(258,15K/273,15K) = 321,77 m/s

dagen med 28° grader: v = 331 m/s * √(288,15K/273,15K) = 339,97 m/s.

Skal lige vide hvordan jeg kommer frem til formlen og hvorfor der regnes i kelvin?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Udtrykket er

v(T) = v(T0)·√(T/T0)

med T0 = 273K og v(T0) = 331m/s .

hvor T er den absolutte temperatur. Det forudsætter, at luft kan betragtes som en ideal gas. Du kan læse mere om det her

http://en.wikipedia.org/wiki/Sound_speed



 


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#0

Kender man v , kan man så isolere T og derved bestemme den til v hørende temperatur.


Svar #3
28. oktober 2013 af plamesaen (Slettet)

mange tak :)


Svar #4
28. oktober 2013 af plamesaen (Slettet)

337 m/s = 331 m/s · √ (T/331m/s) Hvordan isolere man så T ??

T^2 = (331 m/s*√331 m/s)/337 m/s??


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er noget vrøvl. Du skal gøre det ordentligt ud fra udtrykket

v(T) = v(T0)·√(T/T0)

Kvadrer på hver side og isoler T.


Svar #6
28. oktober 2013 af plamesaen (Slettet)

#5 

v(T) = v(T0)·√(T/T0)

v(T)^2 = v(T0)*(T/T0)^2

(337 m/s)^2 = (331 m/s) / ((337 m/s)/(331 m/s))^2

således??


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej. Du kvadrerer helt forkert på højre side. Man har

v/v0 = √(T/T0) , så

(v/v0)2 = T/T0 , og dermed

T = T0·(v/v0)2


Svar #8
28. oktober 2013 af plamesaen (Slettet)

så 

273K * (337m pr. sek/331m pr. sek)^2 = 282,99 

det kan da ikke passe?


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvorfor kan det ikke passe?


Svar #10
28. oktober 2013 af plamesaen (Slettet)

Nåår ja det er jo temperaturen i KELVIN! så den er i "virkeligheden" (°C) - 9,84°C ??


Skriv et svar til: lydens fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.