Kemi

beregn Opløseligheden af zink(II)salte

01. november 2013 af Imhere (Slettet) - Niveau: B-niveau

Beregn opløseligheden af følgende zink(II)salte i rent vand:

a) zink(II)carbonat K0=1,0*10^-10 M^2

b) zink(II)hydroxid K0=1,2*10^-17 M^3

c) zink(II)phosphat K0=9,1*10^-33 M^5

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2013 af 012343210

Prøv at skriv reaktionen op når du opløser et af saltene i vand og derefter ligevægtsbrøken:

eks.

ZnCO3(s)->Zn2+ +CO32-

K=1,0*10^-10 M^2=[Zn2+][CO32-]

Eftersom koncentrationen af zink og carbonat er det samme (da intet var tilført fra start af):

[Zn2+]=[CO32-]=(1,0*10^-10)^0,5 = koncentration i M (eller mol/l)

Så tager du koncetrationen og ganger med molvægten for saltet

koncentration mol/l*125,42g/mol=svar g/l


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2013 af mathon

generelt

                 når den molære opløselighed af AxBy kaldes s
                 og opløselighedsproduktet for AxBy er Ko
         haves

                                           AxBy (s)   <--->   x Ay+   +   y Bx-
ligevægtsmolariteter                                     x•s          y•s

ligevægts"brøken"
                                                  [Ay+]x • [Bx-]y = Ko

                                                  (x•s)x • (y•s)y = Ko

                                                  xx•sx • yy•sy = Ko

                                                  xxyy•sx+y = Ko        

                                                  s = (Ko / (xx•yy))1/(x+y)                                                       
                                                 
                                


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2013 af mathon

c)
          Zn3(PO4)2       hvor x = 3 og y = 2

                                 xx•yy = 33•22 = 108       1/(x+y) = 1/(3+2) = 1/5

                                 s = ((9,1·10-33 M5)/108)1/5 = 1,532·10-7 mol/L

                                 s = (1,532·10-7) • (386.11 g)/L = 5,913·10-5 g/L


Skriv et svar til: beregn Opløseligheden af zink(II)salte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.