Matematik

Find den fuldstændige løsning

03. november 2013 af hjælp, tak :) (Slettet)

Spg: Vi betragter en algepopulation i en sø. Lad M = M(t) være den mængde alger (målt i kg), der findes i søen til tiden t (målt i måneder fra starttidspunktet).

Til et givet tidspunkt t formerer algerne sig med vækstraten p(t), mens algerne dør med hastighe- den q(t). Her er p(t) ≥ 0 og q(t) ≥ 0 indtil videre ukendte funktioner. Man kan vise, at disse oplysninger leder til følgende differentialligningsmodel for mængden af alger i søen:

dM =p(t)M−q(t) fort≥0. (1) dt

(a)  Det oplyses, at p(7) = 2, q(7) = 10, samt at der er 6 kg alger i søen til tidspunktet t = 7. Afgør om mængden af alger i søen er voksende til tidspunktet t = 7.

(b)  Det oplyses, at p(t) og q(t) er konstante funktioner med
p(t) = 2 og q(t) = 3 for t ≥ 0.

Ved periodens begyndelse er der 4 kg alger i søen. Bestem et udtryk for mængden M = M(t) af alger i søen til tiden t. 

Jeg skal altså finde den fulstændige løsning med M(0)=4. Men hvilken form står diff.lign, på og hvordan kommer jeg videre?

Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

a) Beregn dM/dt til tiden t = 7 ved at indsætte de givne talstørrelser i differentialligningen. Fortegnet for dM/dt fortæller, om M er voksende eller aftagende til dette tidspunkt.

b) Løs differentialligningen med de opgivne konstante funktioner p(t) og q(t).


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. november 2013 af peter lind

Jeg går ud fra at du med dM =p(t)M−q(t) mener dM/dt =p(t)M−q(t). Differentialligningen kan løses ved brug af separation af variable elller ved brug af panserforlen

M(t) = -e-P(t)∫eP(t)*q(t)dt hvor P(t) er en stamfunktion til p(t)


Svar #3
03. november 2013 af hjælp, tak :) (Slettet)

a) Ok, det får jeg til : 2*6-10=2, dvs. fkt. er voksende - ja?

b) mm.. ikke helt med. Står der så: dM/dt=2M-3 ? Det ligner ikke rigtig noget jeg kender..


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

a) Ja, det er korrekt.

b) Løs differentialligningen

dM/dt = 2M - 3 = 2·(M - (3/2)) , dvs

d(M - (3/2))/dt = 2·(M - (3/2)) ,

der let løses ved separation af de variable.


Svar #5
04. november 2013 af hjælp, tak :) (Slettet)

Når du får ledet 2(M-3/2) ? Har du divideret med to, hvorfor?

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2013 af peter lind

Hvis du ganger de 2 foran ind i parentesen vil du se at man får det oprindelige


Skriv et svar til: Find den fuldstændige løsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.