Kemi

Ligevægtskoncentration samt konstant

05. november 2013 af sejereje91 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!
Jeg sidder med noget uorganisk kemi, hvor jeg er gået helt i stå med ligevægtskoncentrationen samt konstant.

Jeg får følgende oplysninger;

Barium og Stromtium fældes med 0,5 M opløsning af Na2SO4. Antag, at der anvendes 1 dråbe Na2SO4 opløsning (0,05 mL) i overskud. (Dvs. udover det, der forbruges til fældningen), at pH i opløsningen er 1 og totalrumfanget er 1 mL.

Beregn ligevægtskoncentrationen af sulfationer i opløsningen.

Først har jeg en idé om at bestemme koncentrationen af sulfationerne, men går derefter i stå...

Så er her; C(SO42-) = v(tilsat)*c(tilsat)/v(total) = 0,05 mL*0,5M/1mL = 0,025 M

Hvad er det nu man gør?
Jeg kan intet finde af oplysninger andre steder, pga. for lidt oplysninger jeg har her i forhold til andre steder.

og et spørgsmå om ligevægtskonstant;

Behandling med Na2CO3 opløsningen har til formål at omdanne de fældede sulfater til karbonater. Er opløsningen sur eller basisk under denne omdannelse? (Svar; Basisk pga overskud af CO3)
Skriv reaktionsligningerne for omdannelserne og beregn ligevægtskonstanterne ud fra opløselighedsprodukterne.  (behandlingen af Na2CO3 sker i en ukendt opløsning hvor der skal bestemme om Barium eller Strontium eksisterer)

Reaktionerne er således;

BaSO4 + CO32- <-> BaCO3+SO42-

SrSO4 + CO32- <-> SrCO3+SO42-

og opløselighedsprodukterne er;

BaSO4: 1,1*10-10
BaCO3: 8,1*10-9

SrSO4: 4,0*10-7
SrCO3: 1,1*10-10

Jeg er fuldstændig lost omkring denne..

Ville jo tænke jeg skulle bruge noget med;
K=[SO42-] / [CO32-]
men er absolut ikke sikker! Føler jeg mangler nogle oplysninger, hvilket jeg sikkert ikke gør :-)

Håber der er nogle seje kemikere derude, der kan hjælpe! :-)


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2013 af Muse86 (Slettet)

Måske denne tråd kan hjælpe :)

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1098607


Skriv et svar til: Ligevægtskoncentration samt konstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.