Matematik

Magisk kvadrat

15. november 2013 af JessenJazz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg sidder med en opgave om magiske kvadrater. Jeg skal bevise at årstallet 1991 kan indsættes i et magisk kvadrat på 11x11.

Konstanten er regnet således ud:

M = (11^3 + 11) / 2

    M = 671

Så tager jeg årstallet 1991 - 671 = 1320

Og til sidst: 1320 : 11 = 120.

Men hvordan finder jeg så ud af hvor i et 11x11-kvadrat, de forskellige tal skal sættes ind, så det bliver et magisk kvadrat?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2013 af SuneChr

Få lidt inspiration her:
KONSTRUKTION


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

I et magisk 11×11 kvadrat skal alle hele positive tal fra 1 til 121 placeres netop een gang i kvadratet, således, at summen af tallene i hver række og hver søjle og i hver af diagonalerne er den samme. Denne sum M er da (1/11) af summen af tallene fra 1 til 121, dvs

M = (121·122/2)/11 = 11·61 = 671

Tallene 19 og 91 skal tilsyneladene anbringes, så de er naboer til hinanden i en af rækkerne, hvilket visuelt vil frembringe årstallet 1991.

Albrecht Dürers berømte magiske kvadrat fra 1514 kan ses her

http://mathworld.wolfram.com/DuerersMagicSquare.html


Skriv et svar til: Magisk kvadrat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.