Fysik

Forbindelser

16. november 2013 af Fionse (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, er der nogen, der kan hjælpe med disse 4 figurer? (vedhæftet) 

Viser den ikke det samme i a)? 

Jeg tænker, at pæren slukkes, hvis k sluttes i d). 

Håber, nogen kan hjælpe :) jeg forstår det nemlig ikke helt. 

Vedhæftet fil: Ikke-navngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2013 af peter lind

a) nej. Brug oplysninge om strømstyrken til at finde spændningsforskellen mellem polerne på batteriet. Find dernæst modstanden når kontakten er sluttet. Her skal du først finde erstatningsmodstanden for 6Ω og 3Ω modstanden, der er koblet parallelt

d er rigtig


Svar #2
16. november 2013 af Fionse (Slettet)

#1
 

a) Jeg forstår det ikke helt. 

så spændingsforskellen/faldet: U = R * I 

U = 3 ohm * 2,0 A = 6,0 V --> hvad mener du med "mellem polerne"??

Modstanden når kontakten er sluttet: 
Fordi det er parallel, så: 1/R = 1/R1 + 1/R2 ikke? dvs. 1/R = 1/3ohm + 1/6 ohm = 0,5 ohm-1 = 2 ohm 

Disse 2 ohm skal vel adderes til de 3 ohm som sidder i serie, så Rtotal = 5 ohm. Hvad så nu? 

d er rigtig, men hvordan skal jeg forklare det? Det var bare en tanke. 

b og c er jeg blank med hensyn til - håber du kan hjælpe! 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2013 af peter lind

a) Med imellem polerne mener jeg det du finder frem til

0,5Ω-1 ≠ 2Ω både talstørrelsen og enheden stemmer ikke  på de 2 sider af lighedstegnet

d) Pæren har en modstand hvad kontakten ikke har, og strømmen vælger den letteste vej. Du kan også overveje hvad spændningsforskellen mellem de steder hvor pæren er tilsluttet må være

b) Hvis den variable modstand er 0 vil spændningsfaldet over den faste modstand være polspændningen

c) Strømstyrken gennem modstandene 1Ω og 5Ω er den totale strøm i systemet. Den deler sig ud på de 3 parallelle modstande så spændningsfaldet over dem er lige store


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. november 2013 af hesch (Slettet)

a)  Med K åben har du en belastningsmodstand = ( 3 + 3 )Ω = 6Ω

U = R * I = ( 6Ω * 2A ) = 12V

Med K lukket, er belastningsmodstanden, Rlukket = ( 3 || 6 )Ω + 3Ω.  (  ||  betyder paralleltkoblet )

Beregn nu Rlukket og herefter Ilukket = U / Rlukket.


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2013 af hesch (Slettet)

b) Hvis du benævner den varible modstand, R1, og den faste modstand, R2, finder du:

I = 5V / ( R1 + R2 )

Uvoltmeter = I * R2 = 5V * ( R2 / ( R1 + R2 ) )

Man kalder dette spændingsdeling.

Ved øgning af R1, ses det, at R2 er konstant, mens R1+R2 vokser.

Derfor vil leddet  R2 / ( R1 + R2 ) mindskes ved øgning af R1, så du skal anvende maksimalværdi for R1 for at måle minimal spænding med voltmetret.

Så Umin = 5V * ( 3Ω / ( 2Ω + 3Ω ) ) = 3V


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2013 af hesch (Slettet)

d)  Ved lukning af K, kortslutter du pæren, og spændingen over den, og hermed strømmen gennem den = 0.


Svar #7
16. november 2013 af Fionse (Slettet)

#4
 

Når jeg beregner Rlukket skal jeg beregne denne ud fra parallelkoblet erstatningsresistans, ikke? :) altså, 1/R = 1/R1 + 1/R2 

1/R = 1/3 Ω + 1/6 Ω = 0,5 Ω-1 = 2 Ω

Disse 2 Ω skal så adderes til de 3 Ω som sidder i serie, så Rtotal_lukket = 5 Ω.


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. november 2013 af hesch (Slettet)

Ja


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. november 2013 af peter lind

0,5 Ω-1 ≠ 2 Ω som du har fået at vide tidligere


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. november 2013 af hesch (Slettet)

#9:   ? ?


Svar #11
16. november 2013 af Fionse (Slettet)

Så I = 2,4 A ? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. november 2013 af peter lind

#10 du vil da vel ikke for alvor sige at der skal være lighedstegn mellem de 2 størrelser. 0,5 er ikke 2 og Ω-1 er ikke Ω


Brugbart svar (1)

Svar #13
16. november 2013 af hesch (Slettet)

1/R = 1/(3Ω) + 1/(6Ω) = 0,5Ω-1   =>

R = ( 0,5Ω-1)-1 = 2Ω


Svar #14
16. november 2013 af Fionse (Slettet)

#3
 

I forhold til c) så betyder det, at spændningsfaldet over dem er lige store, at strømstyrken er den samme? (Jf. Kirchoffs 1. lov)


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. november 2013 af peter lind

nej. Spændningsfaldet over de 3 modstande er lige store ikke strømstyrken så du har I1r1 =I2*R2 = I3*R3


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. november 2013 af hesch (Slettet)

#14:  Info:

Der er noget du har misforstået ved Kirchhoffs strømlov.

Den siger ikke nogetsteds at to eller flere strømme er ens.

Den siger, at summen af strømmene, regnet mod et knudepunkt = 0.

Således kan du have to strømme: 2A + 3A mod et knudepunkt, og een strøm: 5A bort fra knudepunktet:

3A + 2A - 5A = 0, så loven er overholdt, men ingen af strømmene er ens.

Loven siger altså: Hvad der løber af strøm ind i et knudepunkt, skal også ud.   ( Simpelt, men vigtigt ).


Svar #17
17. november 2013 af Fionse (Slettet)

Så hvor vil strømmen være mindst? 


Brugbart svar (0)

Svar #18
17. november 2013 af hesch (Slettet)

Hvis vi nu kalder strømmen gennem modstandee gennem 3Ω for I3 , osv., siger Kirchhoffs strømlov at:

I1 = I2 + I3 + I4 = I5 .  Derfor må den mindste strøm være enten I2 , I3  eller I4

Alle disse må være ≤  I1 ,  I5 .

Spændingen er den samme over I2 , I3 , I4 ( de er jo kortsluttede i enderne ).

Strømmen vil altid fortrinsvis søge at løbe den vej gennem et kredsløb, hvor der er mindst modstand, hvilket ses af:   I = U / R.  Så strømmen vil være mindst gennem den største modstand.

Man skriver:  Det ses intuitivt, at . . . . .    ( du skal ikke regne på det. )


Brugbart svar (0)

Svar #19
17. november 2013 af hesch (Slettet)

#18:   Hvis vi nu kalder strømmen gennem modstandee gennem 3Ω for I3 . . .


Svar #20
17. november 2013 af Fionse (Slettet)

og den største modstand er 5 ohm, ikke? :)


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.